Kostić: Članovi SANU nikada nisu stajali po strani

Srpska akademija nauka i umetnosti je Svečanom akademijom obeležila svoj Dan. Članovi nisu ostali po strani ni na jednoj istorijskoj raskrsnici Srbije u ovih 177 godina kontinuiteta, poručio je predsednik SANU Vladimir Kostić.

U bogatoj istoriji Akademija je imala 1481 člana. Među njima su nobelovci Andrić, Solženjicin, velikani nauke – Tesla, Pupin, Milanković, Mendeljejev, književnosti – Grim, Igo, Tolstoj.

"SANU je uvek gradila svoju intelektualnu otmenost koju su današnji akademici dužni da pokušaju da održe", rekao je predsednik Akedemije Vladimir Kostić.

Prvo pitanje na tom putu je, kaže, "Kakvi su odnosi među nama samima?"

Zbog pukotina u njima uputio je prvu molbu na promociji kulture dijaloga i racionalnih kompromisa.

"Pred Akademijom je u ovim vremenima podela, sučeljavanja i otvorenih vređanja gotovo prosvetiteljska obaveza, da sopstvenim ponašanjem i praksom ukaže da je moguće u suprotstavljanju mišljenja sačuvati poštovanje za sagovornika pa i radoznalost da se čuje drugačije mišljenje", rekao je Kostić.

Akademik Miro Vuksanović ukazuje na značaj brojnih radova koje članovi SANU objavljuju.

"Kada bi se na jednom mestu okupilo i pročitalo sve ono što Srpska akademija i njeni članovi u stotinama naslova samo u jednoj godini objavljuju, videlo bi se na koji način ova kuća daje ne samo doprinos nauci i umetnosti nego i kako nudi odgovore na nacionalna, aktuelna državna i društvena pitanja", rekao je Vuksanović.

O odnosu pojedinca prema Akademiji 

Drugo važno pitanje je, kaže Kostić, odnos pojedinca prema Akademiji. Navodi da njeni članovi nisu ostali po strani ni na jednoj istorijskoj raskrsnici Srbije u ovih 177 godina kontinuiteta, na način primeren ulozi i mestu SANU u društvu.

"Sa tom osnovom pokrećemo projekat Srpsko pitanje, svesni da problemi sa kojima se kao država i društvo suočavamo takvi da zahtevaju, bez obzira na odluke koje će biti donesene, barem pokušaj podele odgovornosti, naravno, u skladu sa udelom u političkoj i svakoj drugoj realnosti", naveo je Kostić.

Druga molba je, u stvari, poziv akademicima da ustraju u očuvanju načela i principa, kamena temeljca ove kuće.

"Svaki čovek bira svoju dužnost u svom vremenu i kako će u njemu da se ponaša i kako će da reaguje, ja to gledam ne kao opšti nego kao individualni problem svakog intelektualca", rekao je akademik Ljubomir Simović.

Prvi čovek Akademije smatra da ima razloga za nadu da će SANU svoju ulogu nastaviti i u godinama koje dolaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво