Oštar protest Eparhije zbog snimanja spota na temeljima hrama u Novom Brdu

Eparhija raško-prizrenska oštro protestuje zbog video-snimka kosovske pevačice Albane Azizi na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. U saopštenju se izražava duboko zgražavanje Eparhije nad necivilizovanim načinom ponašanja.

Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Svetog Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na tom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SZZ, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

"Kontinuirana zloupotreba lokacije Svetog Nikole – neovlašćeni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini", istaknuto je na sajtu Eparhije.

Eparhija Raško-prizrenska, kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone, ističe da ima obavezu da što hitnije pokrene to pitanje u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi resorni kosovski ministri za kulturu i prostorno planiranje.

Članovi Saveta su, osim Eparhije i kosovskih ministara, i šefovi EU kancelarije i Misije OEBS-a.

Dodaje se da za snimanje spota nije tražena dozvola ni Opštine ni Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju, kako se navodi, zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

"O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine). Nažalost, kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba", zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2019, 15:25) - Popaj [neregistrovani]

Veliki problem

Ako je ovo najveći problem SPC i Srba na Kosovu i Metohiji pa onda je tamo situacijia idealna.

(utorak, 19. nov 2019, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

Spot ili okot

Nije ni cudo zasto se Albanija tako ponasa. Pa zar juzne granice nisu otvorene? Kakva se to demokratija glumi na K&M?

(utorak, 19. nov 2019, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

Civilizacija

Bože sačuvaj!

(utorak, 19. nov 2019, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Страшно!

Да ли то раде намерно или из незнања? Видећемо на суду.