Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Samo zadovoljan radnik donosi profit. Ali kako biti zadovoljan i srećan na poslu? Da li bi ukidanje rada nedeljom, o čemu se u poslednje vreme govori, bar od zaposlenih u trgovinskim lancima napravilo zadovoljne i srećne radnike? U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja potvrdili su nam da su primili inicijativu kragujevačkih sindikalaca da se ukine rad nedeljom.

U veću Saveza samostalnih sindikata tvrde da je inicijativa kragujevačkog Samostalnog sindikata deo onoga na čemu se radi već godinu dana, sada samo aktuelizovana usvajanjem zakona kojim je u Crnoj Gori zabranjen rad marketima nedeljom.

Kao ključni argument ponavljaju da zaposleni rade prekovremeno više nego što je to propisano Zakonom o radu, a to nije odgovarajuće plaćeno i da mali broj inspektora ne može da stane na put nesavesnim poslodavcima.

"Mi ćemo nastaviti dalje sa pritiscima, mislimo da to ide u dobrom pravcu. Mislim da ni potrošači, ni građani tu neće ništa izgubiti i da ćemo sa druge strane dobiti ljude koji su motivisaniji za rad", kaže Zoran Mihailović, sekretar VSSS.

U Uniji poslodavaca su iznenađeni da takva inicijativa nije najpre zvanično upućena u Socijalno-ekonomski savet koje je zajedničko telo Vlade, sindikata i poslodavaca.

"Naš sektor trgovine će se izjašnjavati, a onda ćemo taj stav jednostavno izneti Socijalno-ekonomskom savetu i videti šta je mišljenje i Vlade i sindikata. Koje god se rešenje primeni da bude primenjivo na manje-više sve trgovce", naglašava Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

U Ministarstvu za rad potvrđuju prijem predloga Samostalnog sindikata Kragujevca i kažu da očekuju širu zvaničnu inicijativu, kako bi ona bila uzeta u razmatranje.

"Nemamo nikakav problem sa tim. Sve što je boljitak za naše društvo, da ova Vlada želi da promeni, ali kažem da moramo pažljivo da uzmemo kada dođe ozbiljna inicijativa biće potrebno prvo da se anketiraju zaposleni da li su oni uopšte za to, jer to ima nekih drugih posledica koje takva odluka može da povuče sama sa sobom, a onda tek doneti odluku", naglašava Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvesno je da odluka neće biti ni brza ni laka. Važnu reč, prema najavama iz resornog ministarstva, imaće i zaposleni u toj oblasti. Možda će na njihovu odluku uticati i to da li bi se u slučaju usvajanja inicijative plate smanjile i radnicima onemogućilo da zarade dodatni dinar, iako u sindikatu tvrde da za tako nešto nema bojazni.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво