Prehrambenoj industriji jedva prelazna ocena stranih investitora

Bezbednost hrane je jedna od dve oblasti u kojima Srbija od prošle godine nije ostvarila napredak, ocenili su strani investitori. U Beloj knjizi ukazali su na neusaglašen rad inspekcijskih službi, različita tumačenja propisa i nedoslednu analizu rizika. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da razloga za bojazan nema i da je hrana u Srbiji bezbedna.

Prehrambena industrija kojom se ponosimo nije se proslavila u Beloj knjizi Saveta stranih investitora. Na skali od jedan do tri dobila je ocenu 1,29.

"Ono o čemu mi pričamo sa ministarstvima, i Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom poljoprivrede i na svim radnim grupama u kojima smo uključeni, ne ide u pravcu toga da je bezbednost hrane u riziku. Smatramo da je hrana u Srbiji dovoljno bezbedna", kaže Dragana Stikić iz Odbora Saveta stranih investitora za hranu i poljoprivredu.

Problem je, kaže, neujednačen rad inspekcija koje često različito tumače odredbe Pravilnika o deklarisanju hrane, odnosno o poreklu i sastavu proizvoda.

"Ne bi trebalo da dođe do razmimoilaženja u bilo kom problemu što se tiče deklarisanja hrane. Međutim, u praksi se ipak dešavaju takvi problemi i mišljenja sam da to može vrlo lako da se prevaziđe na taj način što ćemo izdavati ekspertska uputstva", predlaže dr Danica Zarić iz Instituta IHIS Nutricionizam.

Ministarstvo poljoprivrede je već uradilo Vodič za deklarisanje sa primerima za rešavanje najčešćih dilema.

"Dešava se na terenu da nekad imamo krivo tumačenje od inspektora, posebno kod tih naziva proizvoda, posebno kad se traži kod nekih proizvoda da se navede zemlja porekla, mada to nije obaveza u skladu sa propisom. I tada, naravno, Ministarstvo poljoprivrede, kao jedini koji ima pravo da daje zvanično mišljenje, to i obavi i nekad se dešava da su ta mišljenja u suprotnosti sa prvobitnim mišljenjima inspektora", objašnjava Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Baš to naknadno tumačenje zakona može da bude prostor za zloupotrebe, upozoravaju upućeni, uz napomenu da bi bilo dobro da što pre proradi Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu bezbednosti hrane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво