Prehrambenoj industriji jedva prelazna ocena stranih investitora

Bezbednost hrane je jedna od dve oblasti u kojima Srbija od prošle godine nije ostvarila napredak, ocenili su strani investitori. U Beloj knjizi ukazali su na neusaglašen rad inspekcijskih službi, različita tumačenja propisa i nedoslednu analizu rizika. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da razloga za bojazan nema i da je hrana u Srbiji bezbedna.

Prehrambena industrija kojom se ponosimo nije se proslavila u Beloj knjizi Saveta stranih investitora. Na skali od jedan do tri dobila je ocenu 1,29.

"Ono o čemu mi pričamo sa ministarstvima, i Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom poljoprivrede i na svim radnim grupama u kojima smo uključeni, ne ide u pravcu toga da je bezbednost hrane u riziku. Smatramo da je hrana u Srbiji dovoljno bezbedna", kaže Dragana Stikić iz Odbora Saveta stranih investitora za hranu i poljoprivredu.

Problem je, kaže, neujednačen rad inspekcija koje često različito tumače odredbe Pravilnika o deklarisanju hrane, odnosno o poreklu i sastavu proizvoda.

"Ne bi trebalo da dođe do razmimoilaženja u bilo kom problemu što se tiče deklarisanja hrane. Međutim, u praksi se ipak dešavaju takvi problemi i mišljenja sam da to može vrlo lako da se prevaziđe na taj način što ćemo izdavati ekspertska uputstva", predlaže dr Danica Zarić iz Instituta IHIS Nutricionizam.

Ministarstvo poljoprivrede je već uradilo Vodič za deklarisanje sa primerima za rešavanje najčešćih dilema.

"Dešava se na terenu da nekad imamo krivo tumačenje od inspektora, posebno kod tih naziva proizvoda, posebno kad se traži kod nekih proizvoda da se navede zemlja porekla, mada to nije obaveza u skladu sa propisom. I tada, naravno, Ministarstvo poljoprivrede, kao jedini koji ima pravo da daje zvanično mišljenje, to i obavi i nekad se dešava da su ta mišljenja u suprotnosti sa prvobitnim mišljenjima inspektora", objašnjava Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Baš to naknadno tumačenje zakona može da bude prostor za zloupotrebe, upozoravaju upućeni, uz napomenu da bi bilo dobro da što pre proradi Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu bezbednosti hrane.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 20:54) - anonymousus [neregistrovani]

Možda

Za deo proizvoda jeste obavezno, a za deo nije. Tamo gde su visoki stepeni dodatnih vrednosti, npr. za integralni keks sa 10% pšenice iz Srbije, 12% ovsa iz Rumunije, 23% smeđeg šećera iz Brazila i par kapi palminog ulja iz Šri Lanke, nije baš tehnički lako postići da ovakve sirovine stalno budu iz istih zemalja. Plus, trebao bi povelik broj inspektora da istinski kontroliše. Za kikiriki je jednostavno utvrditi zemlju porekla.

(utorak, 19. nov 2019, 01:30) - anonymous [neregistrovani]

чудно

Вероватно увозна храна је сумњивог квалитета.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 22:10) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Несхватљиво.

Иако су наше границе отворене за неограничен увоз хране, а њихове као да нису, опет им нешто смета. Запад нам је поставио милион тзв. ванцаринских ограничења, штитећи на тај начин своју пољопривреду, тако да не знам шта ми њима можемо да извеземо. Кад су свиње вакцинисане, зашто су вакцинисане, ако нису, зашто нису. И све тако. Па зар вакцинисање није добра ствар? Зато предлажем ограничавање увоза, као васпитну меру против њихове бахатости и безобразлука да још нешто траже, иако им је дато превише. Иначе, одговорно тврдим да се храна у Србији систематски контролише на безбедност, а на квалитет у разумном обиму. То држава солидно ради и веома ретко можемо да чујемо о неком инциденту са храном., а било би их итекако, да контроле нема. Инспекција нам је превише дисциплинована према увозницима и они очигледно хоће да је пошаљу у мишју рупу. Е па не може, зна се шта је држава. Не сме да се дозволи да се инспектор тресе ако га увозник погледа попреко. Зато, државо буди на висини задатка.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

Zemlja porekla

Mora biti naveden ,jer on moze biti vazan pokazatelj kvalitetа proizvoda.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 20:49) - anonymous Lala [neregistrovani]

Interesantno

Baš me zanima zašto nije obavezno da se navede zemlja porekla proizvoda .