Građani sve spremniji da prijave diskriminaciju

Društvene grupe koje su i dalje najviše diskriminisane su Romi, žene, osobe sa invaliditetom i LGBT populacija. Istraživanje je pokazalo da smo spremniji da prepoznamo i prijavimo diskriminaciju nego što smo bili ranije.

Medveđa, mala opština na jugu Srbije, obdarena je prirodnim bogatstvima. Ali više se, kažu, ponose bogatstvom različitosti među ljudima koje ih ne razdvajaju već ujedinjuju.

"Srbi su u apsolutnoj većini, ali mi imamo i Albance i Rome i Crnogorce i upravo se time i ponosimo. Siguran sam da je Medveđa primer dobre prakse u tim i multietničkim odnostima, s obzirom da to traje vekovima imamo i veliki broj kumstava među Srbima i Albancima i među narodima", rekao je predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Zato se Medveđa, uz Priboj i Aranđelovac smatra opštinom jednakih šansi za sve. Ipak takvih nema mnogo a netolerancija je u praksi vidljiva na svim nivoima, kaže poverenica za ravnopravnost.

"Na našoj javnoj i političkoj sceni postoji često nerazumevanje, netolerancija pa često i nipodaštavanje neistomišljenika i vređanje, a za to ne postoji razlog, a čini mi se se da svi problemi proizilaze zbog toga što mi jedni druge nedovoljno slušamo, i da je to glavni usud ovog današnjeg doba", navela je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Upozorava na sve češće vršnjačko, rodno zasnovano i svako drugo nasilje, sa smrtnim ishodom. Zato je neophodna promenu svesti društva, a tu bi mediji mogli da odigraju glavnu ulogu.

"Nismo još uvek prihvatili sve različitosti u društvu i onda je dobro kada se na jednom mestu nađu novinari, kako iz velikih medija, tako i iz malih koji mogu i u svojim sredinama da izveštavaju o disrkiminaciji ili o pozitivnim primerima", navela je Biljana Radulović, novinarka RTS-a.

Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji smatra da mediji imaju važnu ulogu u sprečavanju diskriminacije.

"Važan stub slobode medija jeste bezbednost novinara kako bi oni mogli odgovorno da izveštavaju mora se osigurati njihova bezbednost i bezbednost njihovih porodica. I zato je neophodno da se uspostave novi mehanizmi njihove zaštite", istakao je Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Novinarima koji svojim izveštavanjem promovišu ravnopravnost i toleranciju, povodom Međunarodnog dana tolerancije, dodeljene su godišnje medijske nagrade.

Među nagrađenima je novinarka RTS-a Biljana Radulović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво