Šekspir u fabričkoj hali

Ansambl subotičkog Narodnog pozorišta već 13 godina je podstanar. Njihova zgrada se, uz brojne prekide, renovira od 2007. godine, a nedostatak novca za ambiciozno zamišljen projekat usporavao je radove. Sada je fasada završena, i u toku su radovi na centralnoj sceni.

Prašina, vlažni zidovi, problematično grejanje i neodgovarajući mokri čvor, to je okruženje nekadašnje fabričke hale u kome se usavršava pozorišno umeće na srpskom i mađarskom jeziku.

"Budući da se sad tu renoviralo, iako to možda ne deluje tako, ovde su uslovi bili znatno gori jer nije bilo grejanja. Onda su prve probe tih godina bile u jaknama, zimi sa kapom i rukavicama", rekla je glumica Sanja Moravčić.

I pored priprema u trošnom podstanarskom prostoru, komadi subotičkog teatra osvajaju brojne nagrade na festivalima.

"Imam utisak da nas ovi uslovi teraju da budemo sve bolji i bolji. Ja ne znam da li ćemo se mi snaći u nekim boljim uslovima", ispričao je glumac Zoran Bučevac.

Biblioteka, fundus i radionice takođe su u neadekvatnom prostoru nekadašnje fabrike čipke, a scena Jadran na kojoj se igraju predstave je na drugoj lokaciji.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i odlazak radnika na bolje plaćene poslove doneli su probleme sa tehničkim osobljem.

"Tehnika nam je ista za obe drame i sada onda zamislite, a to su najniže plate u pozorištu. Oni recimo rade, opremaju predstavu na srpskom, pa onda sklone jednu probu, pa stave za predstavu na mađarskom", naveo je Miloš Stanković, direktor Narodnog pozorišta u Subotici.

Narodno pozorište u Subotici trenutno je najveće gradilište u kulturi u Srbiji.

U izgradnju tri scene teatra do sada je uloženo oko milijardu dinara, a u Republičkom i Pokrajinskom budžetu za sledeću godinu planirano je oko 800 miliona za dalje radove.

Plan je da se prve predstave u novoj zgradi pozorišta igraju 2021. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво