Bedemi Magliča nisu sala za fizičko, fotografija može da vas košta života

Na društvenim mrežama i portalima u više navrata pojavili su se snimci i fotografije maloletnika koji izvode parkur na bedemima srednjovekovnog grada Magliča kod Kraljeva, dovodeći tako svoj život u opasnost. Bedemi Magliča nadvijaju se nad ambisom visokim nekoliko stotina metara i najmanja greška mogla je biti kobna, tvrde stručnjaci za ovaj ekstremni sport.

Na fotografijama se jasno vidi kako su se dečaci trudili da održe ravnotežu hodajući na najvišim kulama Magliča gde nije dozvoljen pristup posetiocima. Bedemi su obnovljeni i na njima je omogućeno kretanje. Kule nisu i zato su bile izazovnije za mlade i nesmotrene da pokažu svoje veštine.

Mnogi su gledali i spot sa Magliča koji je nastao pre nekoliko godina gde profesionalci izvode vežbe. Jedan od njih je Bogdan Cvetković, naš najpoznatiji trener za parkur koji je instruktor i za decu uzrasta od pet godina.

"Nema potrebe peti se na neku visinu da bi se vežbao parkur. Parkur može da bude prilično zanimljiv i na zemlji kroz neku maštovitost i smišljanje različitih načina kretanja", navodi Bogdan Cvetković.

Očevici tvrde da su se ovi mladići peli na Maglič kada nije bilo drugih posetilaca. Rizik od pada ili povreda je, time, bio veći.

Među mlađim osobama koje su izvodile te vežbe na bedemima Magliča i pritom se fotografisale, prema saznanjima RTS-a, nije bio nijedan trener niti dugogodišnji i iskusni član Udruženja za parkur iz Kraljeva koje, inače, postoji 15 godina.

Izlaganje opasnim situacijama često kod mladih 

Nepotrebno izlaganje opasnim situacijama u različitim oblicima ekstremnih sportova, kao što su vežbe na Magliču, spada u rizično ponašanje, tvrde psiholozi. Roditelji koji takvo ponašanje uoče kod svoje dece mogu da se obrate za stručnu pomoć Savetovalištu za mlade. U Kraljevu takvo savetovalište postoji od 2014. godine kada je, otprilike, i parkur prihvaćen u ovoj sredini.

"Izlaganje opasnim situacijama i rizičnim ponašanjima je vrlo česta pojava kod mladih i negde se javlja kao posledica nepotpuno razvijenih kognitivnih, socijalnih i emocionalnih kapaciteta. Ako se određeno ponašanje ponavlja u kontinuitetu, dakle traju određeni vremenski period, a takva ponašanja su dezorganizovana i slabo kontrolisana, neophodno je potražiti pomoć psihologa ili psihoterapeuta", tvrdi Ivana Bilibajkić, psiholog u Savetovalištu za mlade.

Bogdan Cvetković iz udruženja "Parkur Srbija" apelovao je na roditelje da decu dovedu kod edukovanih, obrazovanih trenera, koji će da ih upute kako da pravilno vežbaju parkur.

Prilaz Magliču nije ni dozvoljen

Ako su i zavisnici od adrenalina, mladi mogu da ga kanališu i na drugi način. Da postanu vitezovi, na primer. Maglič je, naime, mesto okupljanja vitezova iz cele Srbije. Njihove borbe deluju bezazlenije od preskakanja bedema nad liticom visokom nekoliko stotina metara.

"Što se viteških borbi tiče, one se izvode na za to predviđenom terenu koji je posebno ograđen i koji se priprema danima. Prostor nije baš veliki, ali se potrudimo da to bude bezbedno za sve one koji dođu na 'Maglič fest'", ističe Igor Tešić, organizator viteškog turnira "Maglič fest".

Na sreću, do sada niko nije nastradao ili se povredio. Prilaz Magliču čak nije ni dozvoljen. Jedini viseći most preko Ibra koji se nalazi na tom potezu ka podnožju je oštećen. Tako je bilo tokom celog leta, ali to očigledno nije sprečavalo maloletnike da se penju na bedeme.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 20:07) - DrMr [neregistrovani]

@U pravu si

Ne moze da se facebook ukloni,blokira,onda bi se vratili unazad,ali moze da se ovakvi snimci ne objavljuju,mada je i to tesko jer ne sadrze nasilje,mada ima na pretek snimaka sa nasilnickim sadrzajem.Zivimo u takvom dobu gde moze sve da se snimi,i objavi.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

U pravu si

Prijatelju, mislim da si u pravu!  FB, treba urgento zabraniti i onemoguciti njegovu upotrebu! Dokaza je puno, ne treba ni spominjati. Treba shvatiti ozbiljno problem koji nastaje facebook-om i sagledati posledice koje ce tek prouzrokovati u buducnosti ako se zakonskom merom ne ukloni iz naseg socioloskog zivota!

(ponedeljak, 18. nov 2019, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Mladost-ludost

I ja sam sa 11-12 godina trčao po kosom krovu petospratnice, sa još par drugara, iako tada nije bilo očevidaca. Sada sam oprezan i kad prilazim ogradi balkona na istoj visini. Sve u svoje vreme.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Deca

od kada je sveta i veka deca su se dokazivala tako je bilo i bit ce.To je jace od njih i ko ne sme nesto da uradi bit ce ponizen a to je za njih najgore.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 13:24) - Ulmer [neregistrovani]

Glupost

Ovako nesto nazivati sportom nije na pravom mestu,ovo se moze samo ovako definisati:Dve stvari su beskonacne, svemir i ljudska glupost,
nisam bas siguran za svemir.Einstein

(ponedeljak, 18. nov 2019, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Misle da su u virtuelnoj realnosti ili da su svemocni

Ovi momci misle da to nije realnost, nego kao da su u virtuelnoj stvarnosti. Ili misle da su svemocni. A obicno se najteze greske desavaju kada ljudi precenjuju sebe, misleci da su svemocni, nepogresivi, i u toj euforiji nastradaju, jer je dovoljna samo jedna greska, ili samo jedan trenutak nepaznje.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Inteligencija je uvek na neki način ograničena...

...ali glupost nema taj nedostatak.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 11:59) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Не би они то радили кад не би постојала могућност да њихове егзибиције сви виде. Уопште, Фејсбук је рај за егзибиционисте свих врста. Велика огласна табла, зидне новине у савременој верзији. Кад се двојица побију њиховим другарима није прво да приђу и раздвоје их, него да то сниме да би после пустили на фејс.