Kada upravnica brine o bezbednosti 120 rudara

Zbog nesreće ili ljudske greške godišnje život izgubi do pet rudara. Jedina žena upravnica jame "Senjski rudnik" Anđelka Bačanin kaže da joj je na prvom mestu bezbednost radnika i kontrola gasova i jamskog vazduha.

Pre sto godina verovalo se da je žena u rudniku baksuz. Danas, dama u oknu znači jedno – da je šef Anđelka Bačanin upravnica jame "Senjski rudnik" i ne samo da brine o svojoj već i o bezbednosti 120 rudara.

"Obično idem u obilazak jame, proverim da li je sve kako treba, a na prvom mestu nam je bezbednost radnika, pa sve ostalo. Bezbednost znači prvo zaštitna oprema, da rudari moraju da nose zaštitna sredstva, a onda samobezbednost i zaštita na radu", kaže Anđelka Bačanin, upravnica jame "Senjski rudnik".

Koliko su rudari sigurni zavisi i od vazduha koji na oko 150 metara dubine u ovoj jami kontroliše Gordana.

"Obično ujutru čim dođemo na posao vršimo kontrolu gasova i jamskog vazduha, to redovno unosimo u naše knjige u kojima vodimo evidenciju. Kontrolišu se ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, metan i kiseonik", kaže Gordana Đorđević, tehničar za ventilaciju u jami "Senjski rudnik.

Opasnu jamu punu metana i ugljene prašine, poput nekadašnje aleksinačke, danas imaju Ibarski rudnici. Koliko se ovde situacija promenila posle tri decenije?

"Što se tiče bezbednosti, dignuta je na neki nivo, tako da su instalirani stacionarni instrumenti, oformljeni su stacionarni centri gde se prati rad radnika u jami i možemo da kažemo da je u odnosu na pre 30 godina bezbednost tih radnika u jamama poboljšana i na nekom većem je nivou, a što se tiče ostalih uslova rada, oni su ostali isti", navodi Miroljub Novković iz sindikata ibarskih rudnika "Baljevac".

Isto je ostalo i to da je pozdrav "srećno" najpotrebniji zaposlenima u rudnicima uglja gde su i najčešća stradanja, dok su u oknima metala povrede ređe. Zbog nesreće ili ljudske greške godišnje život izgubi do pet rudara.

"Još puno toga treba uraditi, a najpre da rudari budu poptuno sigurni od obrušavanja i to je po mom mišljenju jedan od najvećih problema rudnika. Kada sam ulazio u rudnike i sa podzemnom eksploatacijom primetio sam i da su velike temperature i velika vlažnost i ventilacija ne radi dobro. Primetio sam i kada se radi bušenje i miniranje, digne se velika prašina i ljudi koji rade u rudnicima moraju imati zaštitne maske inače obolevaju od bolesti pluća", kaže predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

I sve to na oko 250 eksploatacionih polja koliko ih ima u Srbiji.

Bezbednost je jedan deo mozaika, a tek kada pomisle na dubinu na koju se svakodnevno spuštaju, plate ili način obračunavanja penzija, jasno je zašto kažu da je rudarski hleb najteže zaraditi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво