U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Sedamnaestog novembra 1989. godine u najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, u Aleksinačkim rudnicima, nastradao je 91 rudar. Tela poginulih rudara izvlačena su sa dubine od 700 metara, skoro mesec dana. Od 18 časova na Drugom programu RTS-a možete gledati dokumentarni film autorke Nataše Mijušković "Muzej garavih senki".

Od 178 rudara koji su tog jutra ušli u okno broj 2 Aleksinačkog rudnika, polovina se nije vratila. Ljubiša Stanojević, koji je sa svojim timom iz jame izvlačio tela nastradalih rudara, nagrađen je državnim ordenom za hrabrost.

"Na sve strane leševi, a pre toga su se borili za život, pomoću maski koje su imali samo spasioci. Teško, jako teška scena, mnogi od spasilaca nisu mogli da izdrže, pa su povrćali i vraćali se", ispričao je Ljubiša Stanojević, član spasilačkog tima.

"Najmanje desetak njih sam prethodnog dana primio na posao, uputio ih šta treba da rade, kako da rade, a sutradan su već nastradali", kaže Dušan Stanojević, sekretar Aleksinačkih rudnika od 1974. do 1991.

Tela poginulih rudara iz jame su izvlačena 29 dana. Izveštavanje o ovoj tragediji bio je veliki izazov, za tek formirano dopisništvo RTS-a u Nišu.

Mirjana Živković, šef Dopisništva RTS-a u Nišu u penziji, kaže da je bukvalno mesec dana redakcija radila 20 sati dnevno dok poslednje telo rudara nije izvađeno iz jame.

"Mi smo razgovarali sa porodicama svih stradalih. Verujte, preživljavali smo njihovu dramu kao svoju ličnu", kaže Živković.

Sa oko hiljadu zaposlenih, Aleksinački rudnik bio je okosnica razvoja privrede u ovom kraju.

"Svakako da je mnogo uticao na privredu, ne samo na ljude koji su živeli od rudnika, njihove porodice, već i na malu privredu i firme koje su se naslanjale, kako iz opštine Aleksinac, tako i iz cele Srbije", kaže Čedomir Rakić, zamenik predsednika Opštine Aleksinac.

Ovo je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj je od trovanja ugljen-monoksidom nastradala polovina prve smene rudara. Rudnik je ubrzo nakon toga zatvoren, a naselje Aleksinački rudnici je od tada skoro potpuno pusto.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво