Od sledeće godine u Srbiji i "e-stranac"

Lakša trgovina, prolaz robe bez carina i čekanja, putovanja bez pasoša, lakše zapošljavanje u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji za građane tih država – to je cilj dogovora predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva i Edija Rame. Kako će se zakoni i praksa tome prilagoditi?

Od 1. januara se u Srbiji uvodi "e-stranac" – elektronsko apliciranje u nacionalnim službama, kako bi i pre dolaska radnika u Srbiju dozvola za rad bila odobrena, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević.

Svaki građanin Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći će da pređe granicu uz ličnu kartu ili pasoš. Ukoliko pronađe posao, moći će da elektronski aplicira za produženje boravišnog roka od 90 dana i biće prijavljen u Centralni registar.

Za stranog državljanina tada će važiti ista pravila i procedure kao i za domaće radnike.

Na redu je usaglašavanje propisa sa resornim ministrima Severne Makedonije i Albanije. Ministar Đorđević kaže da očekuje da će to vrlo brzo ući u zvaničnu proceduru. 

"Želimo da budemo atraktivni, da nemamo neki limit kada je u pitanju radna snaga", istakao je Đorđević.

Naveo je da prvenstvo prilikom zapošljavanja u Srbiji imaju naši građani.

Trenutno je u Srbiji, prema Đorđevićevim rečima, manje od 10 odsto nezaposlenih, ali se čeka kraj trećeg kvartala, jer su tada bolji rezultati. 

"Nama nije cilj da procenat bude nula, to je već problem za državu. Najzdravije je da bude negde oko dva-tri odsto nezaposlenih. Mi ćemo gledati da u narednim godinama to spustimo", istakao je ministar.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. nov 2019, 12:11) - Privrednik [neregistrovani]

Nije nego

Imam auto perionicu i cekam da se strancima olaksa rad kod nas jer suo sam da Egipcani rade za 100 eura. Eto platicu im 200 a toliko ce biti srecni da ce sami predloziti 12-to casovno radno vreme....
Sada ozbiljno zar stvarno mislite da pored nasih sto odlaze iz ove zemlje da se nadate da ce neko iz drugih zemalja doci kod nas da rade za 28000 dinara i to pod kakvim uslovima. Bolje se ti ministre pozabavi malim i srednjim preduzecima jer su oni stub ove drzave i pomogni im koliko god drzava moze jer njima sve naplacujete od poreza, taksi i ostalih nameta a stancima ne. Manite se ovih stranaca koji samo uzimaju subvencije a nista ne pune kasu drzavnu.