Ulica Draže Mihailovića u Kragujevcu – jedni se ljute, drugi odobravaju

Veliku pažnju javnosti ovih dana izazvala je vest da je ulica u Desimirovcu kod Kragujevca dobila ime Đenerala Draže Mihailovića. I dok jedni takvu odluku smatraju istorijskom i pre svega etičkom greškom, drugi se pozivaju na Zakon o izjednačavaju pripadnika partizanskog i četničkog pokreta.

Ulica u Desimirovcu, selu kod Kragujevca, koja će nositi ime Dragoljuba Mihailovića duga je oko 700 metara i ima dvadesetak kuća.

Njeni žitelji su pre godinu dana predali Mesnoj zajednici predlog da ulica dobije ime po komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini.

"Mi smo predlagali neka imena stanovnika ove ulice, nije moglo da prođe. Neko je dao predlog, možda sam i ja, Dragoljuba Draže Mihailovića, mi smo prihvatili", kaže Dragan Vilotijević.

"Jedni se ljute, drugi odobravaju. Najbolje je da se dogovore i da oproste jedni drugima, ako mogu to da učine", kaže Bojan Radosavljević.

Određivanje naziva bezimenih ulica na teritoriji grada Kragujevca, sprovedeno je u okviru projekta ažuriranja adresnog registra. Oko 1.200 predloga iz svih mesnih zajednica, prosleđeno je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

"Vladina komisija, biće jako rigorozna, za svako lice su tražili tačno da se utvrdi, ukoliko je bilo živo u periodu 1941-1945, kakav je njegov uticaj i značaj bio u Narodnooslobodilačkoj borbi, i tek po dobijanju te saglasnosti, mi smo onda išli na sednicu Supštine grada, gde smo to i usvojili", kaže Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Ruku za generala Dražu, podigli su i kragujevači odbornici. Niko nije bio protiv.

Istoričari podsećaju da je Mihailović pravno rehabilitovan, ali da se istorijske činjenice nisu promenile. Za deo njih, on je i dalje ratni zločinac. I sociolozi ocenjuju da je to veoma ozbiljno pitanje o kojem je mišljenje javnosti podeljeno.

"Mislim da je, sa stanovišta društvene celishodnosti, loše ponovo potpirivati podele unutar društva i na lokalnom, i na mezo, i na makro nivou, naročito zato što smo mi ovih decenija baštinili tradiciju pobednika", kaže sociološkinja Lela Vujošević.

Odluka o nazivu ulice, posvađala je i kragujevačke političare. I dok traje njihov rat saopštenjima i najava da će skinuti tablu sa imenom Draže Mihailovića, kada bude postavljena, žitelji Desimirovca su jednoglasni.

"Ne može da se skida, mi ćemo to braniti", kaže Dragan Vilotijević iz Desimirovca, dodajući da su se meštani tako dogovorili i da će tako ostati.

broj komentara 23 pošalji komentar
(nedelja, 17. nov 2019, 16:41) - Dragana [neregistrovani]

Proslost

Umesto gledamo kako da idemo dalje stalno se vracamo u proslost. Nije to dobro, u drustvu koje tezi globalizaciji .

(nedelja, 17. nov 2019, 06:41) - anonymous [neregistrovani]

Први слободан град у окупираној Европи била је Лозница...

...а ослободила је ЈВУО или четници ген. Д. Михајловића! То нисмо учили у Титовој историји, али је то неспорна чињеница! Комунисти су фалсификовали истину и предуго обмањивали народ, тако да је логично да многи не знају шта се у ствари догађало на просторима Србије и СФРЈ у Другом св. рату! Време је да се сазна права истина ради коначног помирења нашег народа!

(nedelja, 17. nov 2019, 06:27) - МРМ [neregistrovani]

Улица

Генерал Дражо заслужује да се по њему именује трг или булевар, а не неки мали сеоски сокак на периферији града. Опет, боље ишта него ништа.

(subota, 16. nov 2019, 22:53) - Jerotije [neregistrovani]

@Srbija ide

General Draza Mihailovic je casno sluzio Kralju i Otadzbini.Svi koji su protiv Draze,su bivsi komunisti,druga su vreme bivsi,svidelo vam se ili ne.

(subota, 16. nov 2019, 22:17) - S. Petrovic [neregistrovani]

Cestitam Kragujevcu!

Pa ako je pravno rehabilitovan, a gradjani odlucili da mu daju ulicu, onda znaci da nema pravne smetnje za dodeljivanje ulice, trga, skole ili bilo koje ustanove po Prvom antifasistickom gerilcu Evrope. Ali za vas koji se jos uvek niste izlecili od komunizma, pravo i pravda su kao Alejbegova slama. Da se pitam, svaki grad u Srbiji bi imao najvecu ulicu sa imenom Draze Mihailovica. Dok ne raskrstimo sa komunizmom i ne priznamo da je to najvece zlo koje je zadesilo srpski narod u celoj njegovoj istoriji, necemo krenuti napred!

(subota, 16. nov 2019, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Mihajlovic

Ne razumem zbog cega ljutnja?Dragoljub Draza Mihajlovic je bio skolovani oficir vojske SHS kraljevine i to u Lionu (Francuska),sluzio je zvanicno drzavi kojoj se zakleo ...komunisti su morali da ga ocrne pred svima da bi dobili poverenje Srba koji su bili verni kralju...ja licno sam protiv monarhije zbog poreza kralju ali cast skolovanog oficira postujem....

(subota, 16. nov 2019, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na: Revizija istorije

A Vi mislite da Hrvati uopšte haju za pravdu, fer odnose i šta ćemo mi njima reći? Mnogo ste naivni. Kao, uostalom, i većina Srba. I to vekovima. Zato nas i ima sve manje.

(subota, 16. nov 2019, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Konacno ,

Bravo!

(subota, 16. nov 2019, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

ja

Ja predlazem da se ta ulica zove Vinston-Cercil za one koji ne vole Drazu. Cercil je ubio Drazu i Srbiju predao komunistima. Moskva je priznavala Drazu sve do 1943 g. Svaki srbin koji ne voli Drazu Mihailovica ne voli ni svoju istoriju ni svoje poreklo ni svoju drzavu. ps. istorija se ponavlja

(subota, 16. nov 2019, 20:58) - nenad kragujevac [neregistrovani]

kragujeavc

dakle pre gradske vlasti saglasnost za Mihajlovicevu ulicu, dala je komisija nadleznog ministarstva... da ne ispadne da smo samo mi kragujevcani , napravili propust, kako se pise po medijima