U sledećoj godini više para za lečenje retkih bolesti

Zbog povećanja budžeta za retke bolesti za narednu godinu na dve milijarde i četiristo miliona dinara, biće obezbeđeno lečenje većeg broja pacijenata.

"Planiramo povećanje ne samo broja pacijenata koji se već leče o trošku države već i uvođenje novih retkih bolesti", kaže za RTS Sanja Radojević, vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Takođe, planirana su i sredstva za medicinska tehnička pomagala koja su neophodna pacijentima koji boluju od retkih bolesti.  

Ona je napomenula da je terapija za retke bolesti najskuplja terapija koja postoji na svetu.

"Za jednog pacijenta koji je oboleo od retke bolesti, godišnja terapija košta od 200.000 do 500.000 evra", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Iznela je podatak da je 2012. godine bila obezbeđena terapija za osam pacijenata obolelih od retkih bolesti, a 2019 za čak 200 pacijenata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво