"Umrežavanje univerziteta za snažniju Evropu"

Cilj stvaranja evropskih univerzitetskih mreža je obrazovanje žitelja Evrope za budućnost. Koordinator alijanse u kojoj je i Univerzitet u Beogradu, Sven Stelen kaže za RTS da je neophodono prevazići podele u Evropi. Studenti treba da vide rezličite delove kontinenta, upoznaju se sa akademcima različitih zemalja i da zajedno stvore jednu snažniju Evropu, poručuje Stelen.

"Circle-U" je univerzitetska mreža koju pored recimo Humboltovog i Univerziteta u Oslu, čini još pet visokoškolskih ustanova među kojima je i Univerzitet u Beogradu. Dogovorena je dugoročna saradnja.

"Studenti će dobiti pristup nastavnim planovima svih sedam univerziteta. Zajedno ćemo stvoriti nove programe, tako da će akademci moći da posete različite univerzitete i pohađaju kurseve", kaže koordinator Evropske univerzitetske alijanse "Circle-U" Svejn Stelen.

"Verujem i da će se naši studenti promeniti kada budu videli druge delove Evrope i kada nauče nešto o filozofiji, istoriji, kulturi, jeziku drugih naroda", navodi Stelen.

Koristiće i profesorima.

Prema njegovim rečima, uspostaviće se veze između različitih fakulteta, što otvara nove mogućnosti za saradnju među profesorima na polju obrazovanja i istraživanja.

Evropska komisija nudi podršku za takvu saradnju, pa je u toku pripremanje prijave za konkurs. Članovi alijanse sastaju se svakog meseca. Posle novembarskog susreta u Beogradu, sledi sastanak u Oslu.

Stelen se nada da će proces započeti krajem jeseni sledeće godine. "Onda ćemo ići korak po korak, jer treba uključiti ne samo studente i profesore, već i ministre. Mnogo toga ćemo učiti jedni od drugih", dodaje Stelen.

Alijansa je sačinjena od univerziteta koji imaju viševekovnu tradiciju i koji se bave naučnim istraživanjima. Ministarstvo prosvete opredelilo je 5,1 milion dinara Univerzitetu u Beogradu za članstvo u Evropskoj univerzitetskoj alijansi "Circle-U".

broj komentara 0 pošalji komentar