Dijabetes - peti uzročnik smrti u Srbiji

Na Svetski dan borbe protiv dijabetesa, Srbija je uvela registar obolelih i elektronski karton. Dijabetes je peti uzročnik smrti u našoj zemlji.

U Srbiji više od 700.000 ljudi ima šećernu bolest, a u svetu - svaka 11 osoba.

Dijabetes je čest i kod dece i kod odraslih.

Nadležni najavljuju da ćemo u narednoj godini imati nove lekove u borbi protiv dijabetesa, a da će za decu biti obezbeđeni aparati - za lakšu kontrolu bolesti.

"Želim da kažem da smo mi već doneli odluku da će deca od sledeće godine, odnosno od januara imati senzore. Vratili smo savetovališta, hoćemo da radimo na prevenciji. Kod nas će struka odlučivati koji će lekovi da budu. Nadam se da će svake godine biti više novca, a onda šta struka kaže. Mislim da je već planirano da deo lekova ide za sledeću godinu da se poboljša, da se proširi za obolele od dijabeta", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи