Demineri uspešno završili posao u okolini Bujanovca

Završeno je razminiranje dve lokacije iznad Bujanovca - tereni kod Končulja i Turije, ukupne površine 600.000 metara kvadratnih. Sredstva su obezbedile vlade Srbije, Amerike, Republike Koreje i Japana.

Demineri su pronašli i sa Sektorom za vanredne situacije, bezbedno uništili 20 protivpešadijskih mina i 15 komada različitih vrsta ubojitih sredstava. Mine su pronalazili pored šumskih puteva, grupisane.

"Deminiranje se zasniva na radu deminera, oni su najvažniji, jer bez njih nema ovog posla, a postoje i druge metode. Mi smo ovde uspeli da koristimo prege, to je rad sa psima za otkrivanje eksploziva zato što je vegetacija kao takva i konfiguracija terena to omogućavala", kaže Radosav Živković iz "Stop mine".

"Nisu bile klasično minirane u liniji, nego su bile grupisane od četiri do pet mina na određenim mestima, to jest, najviše na putevima", kaže Neda Gvozdenović, izvođač radova iz "In demining".

Momčilo Marinković, deminer kaže da su uspešno završili zadatak i da je najbitnije da se niko nije povredio.

Na području Bujanovca prethodnih sedam godina razminirano je više lokacija ukupne površine dva miliona i 700.000 kvadrata. Poslednji požari ukazali su na nove sumnjive terene, sa više mesta čule su se eksplozije.

"Nije ih vojna formacija postavljala nego postavljali su ih ad hok. Jedna protivpešadijska pašteta koja se nalazi u zemlji, da je neko ne daj bože naišao, stao na nju, aktivirala bi se, tako da možemo da kažemo da smo sačuvali i ljudske živote i životinje čišćenjem terena", rekao je Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.

Čišćenje finansira srpska vlada uz pomoć Sjedinjenih  Američkih Država, Republike Koreje i Japana i Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.

"Razminiran je veliki prostor u Bujanovcu što je omogućilo stanovnicima slobodno i bezbedno kretanje bez kog ne može da se vodi normalan svakodnevni život", kaže Teksuja Cubota, zamenik ambasadora Japana.

"Petnaest godina u Srbiji konkretno bilo je sakupljeno i potrošeno negde oko 24 miliona dolara za projekte razminiranja i čišćenja kasetne municije, počevši u Šidu, pa preko Bujanovca i cele Srbije", kaže Gregor Sančanin iz Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.

U Srbiji i dalje ima zaostalih kasetnih i avio bombi i spremni su projekti čišćenja kasetne municije u Nišu, Sjenici i na Kopaoniku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво