Šabački učenici drže čas istorije, prolaznicima dele natalijinu ramondu

Povodom Dana primirja, na junaštvo i hrabrost predaka, svake godine u centru Šapca svoje sugrađane podsećaju učenici OŠ "Jevrem Obrenović". U okviru časa na otvorenom, prolaznicima dele natalijine ramonde i letke sa lekcijama iz istorije.

Simbol velike pobede na reverima Šapčana u centru grada. Za svoje sugrađane učenici su napravili više od 1.000 natalijinih ramondi, koliko i njihova škola ima đaka.

"Ona je dobar znak primirja zato što se povezuje sa golgotom koju je srpska vojska preživela i opet posle toga uspela da pobedi", kaže Lazarela Gavrilović, učenica OŠ "Jevrem Obrenović".

"Da se nikada ne bi zaboravi to što su oni učinili za nas, mi ovo radimo već godinama", kaže Mihailo Panić, učenik OŠ "Jevrem Obrenović".

Prvu savezničku pobedu na Ceru, sa ponosom spominju i učenici i prolaznici.

"Ja sam sa Tekeriša, moja baka je bila u to vreme živa, Stepe Stepanovića šator je bio pozadi Mirkovića, ona je njemu nosila pogaču", kaže Milorad Gajić.

Da se zna i ne zaboravi, cilj je projekta "U čast naših pradedova".

Nastavnik istorije Darko Kostić kaže da u radu sa decom pokušava da probudi kulturu sećanja u narodu, da se setimo svih tih naših slavnih predaka.

"Kroz njihov rad da ono što oni urade rukama, da to bolje shvate, i zapamte duže i da im ostane to nešto što će nositi sa sobom, ne samo kroz školovanje nego kroz život", rekao je Kostić.

U Velikom ratu Šabac je ostao bez polovine stanovnika. Zbog herojskog otpora i stradanja, dobio je tri ordena, Francuski i Čehoslovački ratni krst i Karađorđevu zvezdu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво