Čekajući novi Zakon o izvršenju, između solidarnosti i kazne

Od januara za izvršitelje važe nova pravila. Pored odgovora na pitanje da li će izmenjenim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju građani dobiti veću zaštitu ili izvršitelji veća ovlašćenja, u Novom Sadu već pet meseci čekaju i da se otkrije ko je napao aktiviste "Krova nad glavom" i da li je neko odgovarao za primenu sile prilikom iseljenja porodice Slobodanke Ninić.

Kada se razbolela, Slobodanka je otišla u invalidsku penziju i propustila da plati dve rate kredita, dovoljno da izvršitelji započnu postupak. Dan pred operaciju kancera iseljena je iz stana.

"Policija mi je polomila ruku. Samo da znate. I pala sam. Srušili su me", ispričala je Ninićeva.

Javnost je odmah osudila postupanje policije, a da li je neko od njih za to odgovarao - odgovor nismo dobili.

U pisanom saopštenju RTS-u, navode da su radili po zakonu i da su detaljan izveštaj o postupanju policajaca dostavili tužilaštvu na dalje odlučivanje. Navode da u slučaju napada na dvojicu aktivista organizacije "Krov nad glavom" koji su pretučeni metalnim šipkama i bokserima, nisu u mogućnosti da iznose podatke o radnjama koje se trenutno preduzimaju u interesu istrage.

Građanskim akcijama sprečeno je 150 prinudnih iseljenja, a one će od januara, kada počinje primena izmenjenog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, biti kažnjive.

"Oni će moći faktički protivustavno, bez bilo kakvog suđenja i postupka, da nama daju kazne. Ne samo nama iz združene akcije, nego svim solidarnim sugrađanima koji budu branili druge sugrađane. U pitanju je kriminalizacija solidarnosti. To se i ne sme dozvoliti", naveo je Miran Pogačar iz organizacije "Krov nad glavom".

U Advokatskoj komori Vojvodine smatraju da ni treći put izmenjeni Zakon ne štiti dovoljno one koji duguju bankama.

"U onom delu koji se odnosi na prodaju nepokretnosti izvršnih dužnika. Oni su zaštićeni samo u tom smislu da se neće moći prodavati nepokretnosti samo za komunalne dugove koji su manji od 5.000 evra", naveo je Veljko Milić iz Advokatske komore Vojvodine.

Ali u Komori izvršitelja smatraju da izmene popravljaju položaj dužnika.

"Gde je predviđena mogućnost postizanja sporazuma. Taj postupak treba da traje 60 dana i u tom postupku, ako se izvršni dužnik aktivno uključi, može da se zaključi sporazum", Vujadin Masnikosa iz Komore izvršitelja.

Od januara izvršitelji će moći da oduzimaju polovinu zarada i penzija umesto dve trećine, a od izvršenja su izuzeta primanja porodilja.

Zbog sumnjivih prodaja, izvršitelji, njihovi zaposleni i srodnici neće moći da kupuju nepokretnosti na javnim prodajama. Od 2022. predviđeno je da licitacije budu samo na internetu, kada izvršitelji neće znati ko učestvuje u nadmetanju za kupovinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара