Preminuo Mihajlo Sporić, jedan od naših najboljih mladih fizičara

Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih srpskih fizičara i student Univerziteta Kembridž, preminuo je u 22. godini, objavljeno je na sajtu Matematičke gimnazije.

 Mihajlo Sporić je bio izuzetno talentovan i svestran, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i najvažniju među njima – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Iz Matematičke gimnazije ističu da ih je duboko potresla vest o preranoj smrti njihovog nekadašnjeg učenika Mihajla Sporića. 

"Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše", ističe se u saopštenju Matematičke gimnazije.

Dodaju i da je nesebično voleo Matematičku gimnaziju i da joj je do kraja bio privržen.

Govorio je da su ga gimnazijski dani oblikovali kao ličnost i da mu je to bio najznačajniji period školovanja. Samo u jednoj godini Mihajlo je na tri međunarodna takmičenja osvojio tri zlata.

"Ja sam isto došao kao đak generacije u Matematičku gimnaziju iz osnovne škole i bio je šok videti sve te ljude koji se podjednako interesuju za matematiku i fiziku koji i podjednako rade, tako da je bilo dosta teško na početku. Ali, ta prijateljska konkurencija koja je do kraja vladala u našem odeljenju nas je sve posticala i na takmičenje i na redovnoj nastavi da izvučemo svoj maksimum", govorio je Mihajlo.

Mihajlo Sporić studirao je na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž.

Kembridž je objavio trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendiste, studenta fizike. 

Mladi naučnik je više puta bio gost RTS-a, između ostalog i u emisiji "Tako stoje stvari" povodom pedesetogodišnjice Matematičke gimnazije.

Među brojnim priznanjima imao je i Vukovu diplomu i Svetosavsku nagradu. Svirao je klavir, trčao maratone.

Da je bolestan, saznao je kada je počeo da studira.

Bio je brucoš Fizičkog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a onda studije fizike nastavio na Kembridžu.

Bolest ga je zaustavila na završnoj godini prirodnih nauka.

Mihajlo će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a njegova porodica je zamolila da se umesto kupovine cveća prikupi novac za pomoć Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво