Ministarstvo kulture osuđuje pritiske na medije

Srbija ne sme da postane zemlja u kojoj se politički stavovi i uverenja izražavaju na način suprotan zakonu, javnom redu i opštem interesu, poručuju iz Ministarstva kulture i informisanja. Osuđuju ubacivanje pretećih letaka u dvorište N1 televizije i pozivaju da se akteri tog čina, i njihovi nalogodavci, uhapse i kazne. Naglašavaju i da je, nedopustivo da demonstranti u okviru protesta "1 od 5 miliona" svake subote na zgradu RTS-a lepe plakate, farbaju vrata i na taj način vrše pritisak na zaposlene u Javnom servisu.

Ministarstvo kulture i informisanja ocenjuje da je ubacivanje pretećih letaka u dvorište N1 televizije nesumnjivo ugrožavanje bezbednosti novinara te medijske kuće.

Pozivaju da se akteri tog čina, kao i njihovi nalogodavci, uhapse i primereno kazne.

"Pritisci na novinare su neprimereni i za svaku osudu u svakom demokratskom društvu i zato se s pravom očekuje da policija i tužilaštvo, u koje Ministarstvo ima apsolutno poverenje, učini sve da se akteri ovog čina, kao i njihovi nalogodavci, privedu pravdi i primereno kazne", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava i da je, takođe, nedopustivo da demonstranti u okviru protesta "1 od 5 miliona" svake subote obilaze zgradu Radio-televizije Srbije na koju lepe plakate, farbaju vrata i slično, čime vrše pritisak na zaposlene u Javnom servisu.

Zbog toga, uz osudu takvih postupaka, Ministarstvo kulture i informisanja, podseća celokupno društvo da mora ozbiljnije da pristupi problemu napada i pritisaka na medijske radnike.

"Ministarstvo se apsolutno zalaže za slobodan protok informacija, slobodu mišljenja i govora, dok to ne ugrožava bilo kog građanina Srbije", navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar