Hramovi na Kosovu i Metohiji zaveštaj za budućnost

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetog Dimitrija, u narodu poznat kao Mitrovdan. Praznik je posvećen zapovedniku Soluna iz trećeg veka, koji je pogubljen zbog širenja hrišćanstva. U Srbiji su mu posvećeni mnogi hramovi.

Zvona Pećke Patrijaršije svetinje u Rugovskoj klisuri, podno Prokletija najavljuju božiju službu. Manastirsko sestrinstvo raduje se raseljenim Srbima sa kojim veliča jednu od hramovnih slava. Svetom Dimitriju posvećena je zadužbina arhiepiskopa Nikodima iz 14. stoleća.

"Hvosno u kome se nalazi Pećka Patrijaršija je osveštana zemlja Svetog Save. Mesto stvaranja srpske kulture, koja je bila na nivou evropske kulture, jer je ona baštinila najznačajnije rezultate vizantijske kulture", navodi Dragiša Bojović, profesor Srednjovekovne književnosti.

Srbi na severu Kosova, u Kosovskoj Mitrovici, veličaju zaštitnika grada Svetitelja Dimitrija, kome su na mestu gde je nekada bila srednjovekovna svetinja, podigli velelepni hram. Podignut je prema projektu arhitekte Predraga Ristića, a oslikavanje je delo ikonopisca Anastasija Radovića.

"Pokazalo se to u prošlosti, pokazuje se danas a još više će se pokazivati u budućnosti da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju jačih stubova, nemaju čvršćeg temelja nego što su srpske zadužbine pa čak i razrušene samo u temeljima, one su znak mogućeg vaskrsenja", dodaje Bojović.

Od izuzetnog značaja su hramovi u kojima se svakodnevno služi liturgija, tu se slavi život i svetkuju običaji.To predstavlja najbolji zaveštaj za budućnost pravoslavaca u Metohiji i na Kosovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво