Dualno obrazovanje – Švajcarci proveravaju da li smo na dobrom putu

Srbija je izradila Master plan za sprovođenje procesa reforme obrazovanja. Član komisije Vlade Srbije koja je radila na tom poslu, jeste i Ursula Renold, predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske. Dok boravi u Srbiji, kaže da, između ostalog, proverava da li smo na pravom putu kada je reč o primeni Zakona o dualnom obrazovanju.

Ursula Renold navodi da je u pitanju veoma složen posao, jer se, kako kaže, praktično ceo stari sistem menja, a tiče se ne samo obrazovanja već i sistema zapošljavanja.

Smatra da nisu svi u Srbiji podjednako obavešteni o mogućnostima, šansama, ali i zahtevima, pa, kako kaže i dalje postoji nedostatak informacija.

"I to je nešto što moramo da poboljšamo, ali to je i normalno u fazi u kojoj se nalazite. Posetila sam neke kompanije. Ono što je za mene važno jeste da vidim proizvod, a to znači da vidim mlade učenike koji su prošli kroz dualno obrazovanje, kada govore o svojoj strasti i odabiru zanimanja", navodi Renoldova.

Izuzetno je važna saradnja sa industrijim i privlačenje što većeg broja kompanija.

"Ako firme vide samo troškove, a ne i koristi od te obuke, to nije dobro. Mora biti dokaza da je to dobro za njihovo poslovanje. To će nam biti zadatak u narednoj godini, kao i sama kampanja", ocenjuje predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske.

Smatra da je dualno obrazovanje tema 21. veka.

"Usled digitalne transformacije zanimanja se jako brzo menjaju, pa treba stvoriti obrazovni sistem u skladu sa potrebama tržišta rada. Na osnovu našeg iskustva, najbolji način da mladi nešto nauče jeste boravak na radnom mestu. Tu su u jednom timu sa odraslima", navodi Renoldova.

Kako kaže, nove veštine omogućavaju da se prelazi sa jednog na drugi posao.

"Zemlja koja je u mogućnosti da uspostavi dualno obrazovanje u budućnosti će imati brojne prednosti", navodi predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske.

U Srbiji dualni model čini deset odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Po tom modelu školuje se više od 5.000 đaka. Uveden je pre tri godine, a u Švajcarskoj, na primer, postoji čitav vek.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи