Vršnjačko nasilje – od porodice do škole, svi su odgovorni

Jedna od glavnih vesti poslednjih nedelja koja je izazvala dosta reakcija i osuda javnosti bila je vršnjačko nasilje. Zbog toga su reagovali i sindikati prosvete i Forum beogradskih gimnazija čiji predstavnici su se sastali sa resornim ministrom. Koja je najbolja prevencija i zaštita dece i šta država planira da uradi kako bi vršnjačkog nasilja bilo manje?

Tokom sastanka sa sindikatima prosvete, Mladen Šarčević je rekao da "vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je vidljivije".

"Ja sam glavni krivac što je to vidljivije, jer je do sada taktika bilo da se što više prikrije i onda ne znate koliki je obim toga", izjavio je Šarčević.

Dodao je da u Srbiji nije ništa drugačije nego u drugim evropskim zemljama.

Prema njegovim rečima, sve vreme se govori o nastavnicima, školi i direktorima, ali da se zaboravljaju roditelji, kao i da su oni najodgovorniji.

"Ja volim da sa svojim kolegama podelim odgovornost tako što će ustanove, Ministarstvo prosvete i škole uraditi svoj deo posla. S punim pravom očekujem da to uradi i socijala, policija, tužilaštvo i svi drugi društveni organi. Mi imamo međuvladin tim sa šest ministara koji se bave ovom temom", istakao je ministar prosvete.

Kao odgovor na vršnjačko nasilje, Šarčević je naveo uvođenje jednosmenskog rada kroz celodnevni boravak dece u školi.

"Kada je dete ceo dan izloženo pedagozima, dobrim sadržajima, sportu, informatici, izradi domaćih zadataka, ručku – tada nema priliku da se bavi lošim stvarima", kaže Šarčević.

Taj koncept će uskoro početi da se primenjuje na teritoriji Užica.

Naglasio je da slučaj vršnjačkog nasilja mora da se prijavi školskoj upravi, lokalnoj inspekciji ili timu za nasilje.

"Imamo 74 spoljna saradnika koji su vešti ljudi u toj oblasti. Oni rade po terenu. Sada formiramo jednu jedinicu zajedno sa Unicefom – to su nove mere, gde ćemo formirati opštinske savete roditelja. To smo pre dve godine započeli i pitanje je što lokalne sredine nisu reagovale", rekao je Šarčević.

U petak, 8. novembra, obeležava se Dan prosvetnih radnika. Ministar prosvete čestitao je praznik svim kolegama u obrazovnom sistemu i naveo da će se proslava održati u Požarevcu – grad u kome su, kako kaže, sve ustanove organizovane tako da imaju đačke kompanije i učeničke zadruge.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 07. nov 2019, 17:30) - anonymous Petar [neregistrovani]

Zato se zovu roditelji

Za lose ponasanje dece roditelji su odgovorni. Ako su roditelji katastrofa deca su 100%.. To jest svi mi ucimo od njih .

(četvrtak, 07. nov 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

deca

svaki dan se biju, druze, igraju i ko ce da im bude sudija?

(četvrtak, 07. nov 2019, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Жртве насиља

Треба обратити много више пажње на децу која су жртве насиља. Њима се много мање обраћа пажња, а требало би бар да се обрати иста пажња, и да им се помогне, као и за насилну децу.

(četvrtak, 07. nov 2019, 11:11) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Данас су деца презаштићена и може им се. Друго, савремена техника им је ом0огућила да то што раде неко сними и брже-боље пусти међ свет да би скупио што више свиђова.

(četvrtak, 07. nov 2019, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

predlozi

Treba da se naprave radionice o tome, da se razgovara otvoreno o tome, da se citaju romani o skolskom nasilju ili gledaju filmovi i da svako kaze misljenje o tome. Treba primerom da se pokaze da agresivnost nije na ceni!

(četvrtak, 07. nov 2019, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

Менталитет, драги моји - менталитет!

Ошти друштвени менталитет - ето да се мало елегантније изразим.
Једини излаз из овог стања (које је иначе прогресивно, а не само хронично) јесте општи друштвени "покрет" од стране свих оних који не симпатишу каубојштину укорењену у свим сегментима друштвеног живота. Малограђанско простачко величање примитивизма, простоће, силеџијства, а омаловажавање и изругивање манифестирања културног понашања, елеганције, осећајности, обзирности и поштовања - све се то треба на сваком кораку осуђивати и јавно лепити на зид срамоте, а такве особе етикетирати негативним квалификацијама. Друштво се мора масовно дистанцирати од свих облика примитивизма и мора постојати пракса добијања етикете примитивца већ код првих манифестација каубојштине и малограђанштине - за све чланове друштва, од вртића па до старачког дома.
Неко мора овом друштву објаснити шта све спада у простаклук, декадентни примитивизам и малограђанштину, а за остале државе и друштва на овом свету - нек брину тамо њихови грађани.

(četvrtak, 07. nov 2019, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Zajedničkim snagama...

Uvesti nove zakone, prvi bi bio i ako se mnogi roditelji protive uvođenje školskih uniformi. Tada neće biti vidljivo, kakvu garderobu ko nosi, i koliko košta. Roditelji su glavni "krivci" za vršnjačko nasilje, jer deca postaju bahata dobijajući od roditelja skupe telefone, garderobu, satove... Čak se i o lokaciji stanovanja raspravlja među mladima, pa neko ko živi u "zabačenijem" delu grada nije ravan onome ko živi na nekoj top lokaciji. Takođe i odlasci u klubove finansiraju roditelji, pa se tako po elitnim klubovima vide mladi (da ne kažem deca), koji u najmanju ruku studiraju, a većina ih ide u srednju školu, kako naručuju za separe bocu i više skupog viskija ili šampanjca... Od čega, ako roditelji ne daju novac? Takođe i društvene mreže omogućavaju "hvaljenje" među mladima, za čega su opet roditelji krivi, jer nemaju kontrolu nad svojom decom, i ne znaju kakve im deca fotografije postavljaju na društvenim mrežama. Pa tako imamo gomilu devojaka (da ne kažem devojčica) koje imaju po 30 hiljada. pa čak i 100 hiljada pratioca na Instagramu. Kako? Dovoljno je postaviti fotografije sa skupom garderobom, štikle, obavezno jedan foto sesion sa plaže gde dominiraju bikiniji, i gde se sve vidi, fotke sa jahti, aviona, Balija, Singapura Dubajia... Ko to finansira? Ili roditelji, ili "sponzori". Onda se čudimo što se vršnjačko nasilje javlja u školama... Takođe decu treba učiti da su različitosti normalne, te ne treba o nekome suditi kako se oblači, kakva mu je seksualna orjentacija, kakvu muziku sluša, da li ima IPhone ili neki lošiji telefon... Sve to roditelji treba da rade sa decom... Rijalitije takođe treba zabraniti, jer tu deca nalaze svoje idole, koji nisu nikakav primer. Opet, ako već država to ne može da zabrani, mogu roditelji.