Svedočanstvo o progonu Jevreja i masona uoči Drugog svetskog rata

U biblioteci grada Beograda predstavljena je monografija "Poziv na progon – antijevrejska i antimasonska kampanja u listu 'Vreme' 1940. godine" trojice autora – Nebojše Ranđelović, Željka Lazića i Martina Matijaševića. Knjiga svedoči o progonu i stigmatizaciji Jevreja i masona uoči Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji pod pritiskom nacističke Nemačke.

Medijski mehanizmi progona jevrejske zajednice i masonskih organizacija, koje su Nemačka i njeni sateliti označili kao nepoželjne u novom svetskom poretku, glavna su tema monografije čiji su najznačajniji izvor istraživanja tekstovi objavljeni u drugoj polovini 1940. godine u dnevnom listu Vreme.

"Neki novinari iz tog vremena su stali na stranu nacista i pokušali su da objasne da ta mala Sara koja je upisala prvi razred pančevačke gimnazije i taj Avram koji želi da studira mašinstvo predstavlja najveću opasnost po red mir i disciplinu i sigurnost države, odnosno Kraljevine Jugoslavije", kaže jedan od autora knjige Željko Lazić.

Prema njegovim rečima, tadašnja vlada se uplašila strašnog pritiska nacističke Nemačke i uradila je nešto što nije ni u duhu ni u biti srpskog naroda.

Tako je stavila na sebe sebe i na svoj narod veliki žig srama progoneći svoje komšije doskorašnje prijatelje i sugrađane, ističe Lazić.

List Vreme je bio dosta čitan s tim što su odjeci među delovima elite i među stanovništvom bili različiti.

Drugi autor Nebojša Ranđelović ukazuje da Srbija nikada nije bila antisemitska zemlja.

Napominje da se antisemitizam se nikada u Srbiji nije primio, a da se slobodno zidarstva se i te kako primilo.

Mnogi znameniti Srbi su bili slobodni zidari počev od Dositeja Obradovića preko Kneza Mihaila pa do kralja Aleksandra Karađorđevića, navodi Ranđelović.

"Tako da mi se čini da pokšaji koji se zovu 'Uvod u progon' nisu baš uspeli onako kako su njihovi naručioci želeli", dodaje Ranđelović.

Gordana Milosavljević-Stojanović iz Službenog glasnika kaže da je reč o priči koju mali broj ljudi zna.

"Pogotovu je interesantno što tretira jednu temu koja je pre svega istorijska. Reč je o progonu i stigmatizaciji masona i Jevreja pred drugi svetski rat", navela je Gordana Milosavljević-Stojanović.

"Poziv na progon" je nastavak dela "Uvod u smrt" gde je opisano donošenje zakona kojima su Jevrejima kršena osnovna prava, pa i pravo na život.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво