Svaki drugi član LGBT zajednice pretrpeo nasilje

Najmanje polovina pripadnika LGBT zajednice u Srbiji bar jednom je pretrpela nasilje, pokazalo je istraživanje u okviru projekta "Suočavanje sa nasiljem i diskriminacijom prema LGBT osobama."

Istraživanjem  udruženja "Egal" i "Prodor" koje je sprovedeno u okviru projekta "Suočavanje sa nasiljem i diskriminacijom prema LGBT osobama", obuhvaćeno je  267 ispitanika.

Predstavnik udruženja "Prodor" Radomir Milovanović rekao je da veliki broj ispitanika nema poverenja u institucije, jer misli da posle prijave nasilja nema adekvatnog odgovora u realnom vremenskom roku.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je tokom debate, koju je organizovao "Egal", da je kazna za napad na muškarca, za kojeg su napadači mislili da je homoseksualac, bila neprijatno iznenađenje.

Ona je rekla da joj je žao što nije bilo dobre poruke da je diskriminacija nedozvoljena i da misli da oni koji treba da sprovode zakon, pored brzine donošenja odluke treba da se vode i težinom dela motivisanog mržnjom.

Jankovićeva je istakla da taj slučaj govori o tome koliko problema ima u društvu.

Aktivistkinja udruženja "Egal" Anđela Čeh rekla je da je nasilje svakodnevica LGBT zajednice i da je napad koji se dogodio u Beogradu realnost sa kojom se ta zajednici suočava, a napadnutom čoveku zahvalila je na hrabrosti da o tome progovori.

Čeh je kazala da je taj slučaj, uz odgovarajuću kaznu, trebalo iskoristiti da se pošalje poruka budućim nasilnicima, dok im je uslovnom kaznom poručeno da mogu da se izvuku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи