Zašto rehabilitacija u Srbiji nije dostupna svima

Oko 30.000 pacijenata godišnje u Srbiji koristi oporavak i banjsko lečenje. Direktorka Instituta za rehabilitaciju u Beogradu doktorka Snežana Kostić kaže da ovo nisu godine ekspanzije i razvoja rehabilitacije u Srbiji iako je pacijentima često neophodna u procesu lečenja.

Direktorka Instituta za rehabilitaciju u Beogradu dr Snežana Kostić objašnjava da je rehabilitacija proces lečenja i tretmana radi maksimalnog mogućeg oporavka nakon osnovne bolesti.

Od vrste bolesti ili povrede zavisi i kakva je rehabilitacija potrebna.

Doktorka Kostić ističe da se na rehabilitaciju čeka u razumnim rokovima i da nema primedbi građana.

"Postoji mogućnost i direktnog prebačaja iz ustanove za lečenje, ali u ogromnom broju slučajeva to nije pametno. Bolje je kada pacijent, ako je operisan, sačeka mesec dana da se oporavi, kako bi zaista mogao rehabilitacioni tretman valjano da sprovede", kaže doktorka Kostić.

Kaže da ima mnogo slučajeva u kojima pacijenti sami pokrivaju troškove rehabilitacije.

"Možemo da kažemo da je pravilnik strog, ali troškovi u zdravstvu svakodnevno rastu. Niko ne razmišlja koliko je naša populacija, kao i svetska, ostarila u proseku. Ne može svima da se izađe u susret. Moramo imati razumevanja. Naravno da rehabilitacija sa 3.000 kreveta u mreži ne može da opsluži sve", naglašava doktorka Kostić.

Podseća da je prvi Zavod za rehabilitaciju u Beogradu osnovan 1952. godine, u vreme kada je to bila potpuna nepoznanica na ovim prostorima, a da je sedamdesetih godina došlo do razvoja rehabilitacionih tretmana.

"Ne možemo da se pohvalimo da su ovo godine ekspanzije i razvoja rehabilitacije, ali dajte da ostanemo u ovim okvirima jer smo često neophodni u procesu lečenja", kaže dr Snežana Kostić.

broj komentara 0 pošalji komentar