Nepokretni Radica – čovek bez prava

Nepokretnom čoveku ukinuto je pravo na tuđu negu i pomoć. I to je tek jedan u nizu problema sa kojima se suočava otkako je u invalidskim kolicima. Dve godine je dobijao nadoknadu za tuđu negu i pomoć ali od septembra ni dinara. Rečeno mu je da, iako mora na novu operaciju, više nema prava na pomoć. Iz Centra za socijalni rad u Sečnju tvrde drugačije.

Radica Marinkov - čovek bez prava. Pre tri godine preživeo je saobraćajnu nesreću. Od tada je u invalidskim kolicima. Umesto pomoći dobija uvek isti odgovor - nemaš pravo.

Ali ima pravo da kaže da sam ne može da se kreće. Očekuje ga još jedna operacija desne noge u Kliničkom centru u Novom Sadu. Tamo iz Šurjana, sela udaljenog 96 kilometara, odlazi na kontrole. Komisija je odbila zahtev za sanitetski prevoz.

Odobren mu je prevoz autobusom, bez pratioca. Problem je samo u tome što kroz Šurjan autobus ne prolazi, a osim toga Radica bez pratioca ne može da se kreće. Problem je i to što on ne može nogu da savije u kolenu, pa mora da putuje u ležećem položaju. Odgovor nadležnih kratak: po Pravilniku njegova šifra bolesti tako predviđa.

"Drže se njihove šifre i stalno ta ista šifra se ponavlja da ja nemam pravo", kaže Radica.

Šta zna šifra o životu, i ovako je samo paragraf. Tako Radica moli komšije da ga voze na preglede. A pošto leži i nije propisno vezan dešava se i da im policija naplati kaznu.

"Niko ne sme da se usudi da me vozi zbog tih kazni", rekao je Radica.

A Radici je kao kazna to što nema od čega da živi, a ne može da radi. Tuđu negu i pomoć dobijao je od 2017. godine, ali mu je ukinuta.

On kaže da im sve priloži, i na kraju po nekom njihovom članu oni ga odbiju.

"Tuđa pomoć privremeno obustavljena" 

Radica je dobio odbijajuće rešenje za tuđu negu i pomoć. Iz Centra za socijalni rad Sečanj tvrde drugačije. Navode da njemu pomoć nije ukinuta već samo privremeno obustavljena.

Razlog - poprilično neverovatan. Čekaju da komisija koja treba da obavi procenu zakaže termin. 

Velimirka Antić, direktorka Centra za socijalni rad u Sečnju kaže da je uredno podneo dokumentaciju i upućen je lekarsku komisiju.

"Čekamo da ga lekarska komisija pozove, i da mu zbog zdravstvenog stanja produži tuđu negu i pomoć", rekla je ona i dodala da je sada na pauzi zato što se čeka. "Nekada se čeka i do godinu dana", rekla je direktorka.

Pitamo direktorku centra kako je moguće da ostave pacijenta da godinu dana čeka zbog jednog termina?

"Sada rade mnogo brže i ažurnije. Pretpostavljam da će ga pozvati za deset do petnaest dana", rekla je ona, dodajući da se priznaje pravo od momenta podnošenja zahteva i on neće biti oštećen.

Ako mu se produži pravo dobijaće novac i za septembar i oktobar. 

Nema pravo ni na invalidsku penziju 

Na pitanje da li postoji mogućnost da ta procedura ne traje toliko i da čovek u invalidskim kolicima ostaje bez pomoći jer komisija nema termin već tri meseca za njega, Antićeva kaže da ne postoji zakonska mogućnost jedino može da se obrati Centru sa socijalni rad da dobije jednokratnu pomoć.

Bolovi. Siromaštvo. Krevet. Svakodnevica Radice Marinkova. Nema pravo ni na invalidsku penziju, jer tek po završetku lečenja komisija može da utvrdi invaliditet. Ali lečenju se ne nazire kraj, jer tek treba da ima novu operaciju.

Nema pravo ni na besplatno lečenje u banji, jer je prošlo više od tri meseca od nastanka povrede. U prva tri meseca posle udesa, bio je prikovan za krevet zbog komplikacija. Ko ne zna da pravilnici, komisije, centri za socijalni rad postoje da bi olakšavali lečenje i život ljudima? Dovoljno su već komplikovani.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи