Husein-pašina kuća – ruševina sa oslikanom tavanicom

Husein-pašina kuća u Vranju izgrađena je u 19. veku, a poslednjih decenija to je kuća porodice Rašić. U njoj niko ne živi, oronula je, a Rašići traže rešenje – ili da se ukine stepen zaštite, pa da je sruše, ili da je država preuzme, uz nadoknadu. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu kažu da je kuća prepoznata kao objekat sa spomeničkim svojstvima, a nije stavljena pod zaštitu.

Samo još fotografije svedoče o arhitekturi nekadašnje Husein-pašine kuće. Poslednju deceniju ubrzano propada, od balkona i sprata ostao je deo. U dvorištu su, na stazi kojom Rašići prolaze do kuće u kojoj žive, ostaci crepa i građe.

"Kuća je oronula, posle prve kiše to bude sve namokreno, nakvašeno i kad se osuši, to pada. Mi smo ugroženi, ugrožena je komšinica, komšija iza kuće, mi koji prolazimo ovde, vidite i sami, to je propalo, ove su grede odavde, ja sam to lično izvlačila", kaže", kaže Suzana Rašić iz Vranja.

Pre desetak godina, kaže Suzana Rašić, nisu mogli da odvoje 72.000 evra da renoviraju kuću po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Neophodno je bilo da zadrže isti stil gradnje, sačuvaju je kao celinu. Pokušali su i da je prodaju, bez uspeha.

"Mi tražimo od države ili da uzme komplet kuću, normalno uz neku nadoknadu, to kako ide, ili da nam dozvoli da sami srušimo, da skinu to, da nije pod zaštitom države", kaže Suzana Rašić iz Vranja.

Zavod za zaštitu spomenika kulture prepoznaje Husein-pašinu kuću kao objekat sa spomeničkim svojstvima.

"Do sada nije utvrđena za nepokretno kulturno dobro i trenutno ne uživa status dobra pod zaštitom, sam Zavod je u prethodnom periodu vršio rekognosciranje samog objekta i ukazivao na njegovo veoma teško stanje, naime, objekat je u priličnoj meri devastiran i to u dodatnoj meri još više otežava postupak za inicijativu i stavljanje pod zaštitu", kaže Miloš Dragićević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Rašićeva, bivša Husein-pašina kuća, bila je primer starovaroške kulture. Sada je ruševina sa i dalje oslikanom tavanicom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара