Test za paušalce na popravnom, poreske olakšice od januara

Vlada je, izlazeći u susret preduzetnicima, izmenila Predlog zakona o porezu na dohodak građana koji uvodi test provere samostalnosti u radu. I dalje je ostalo da paušalac, ako ispunjava pet od devet stavki testa, ne može ostati u tom statusu. Najveća opasnost pretila je preduzetnicima u IT sektoru.

Kao knjigovođa čiji su klijenti isključivo paušalci, a 90 odsto njih iz IT sektora, Milan nam je, posle prve verzije izmena zakona, rekao da petina njih odmah može da zatvori firmu, a ostali da preispitaju prolaze li test. Sada je drugačije.

"Ja verijem da će procenat biti drastično smanjen, najviše recimo oni koji rade direktno sa inostranstvom, ako nemaju neki restriktivniji ugovor sa stranim klijentom, bez problema će moći da ostanu u istom statusu", rekao je Milan Trbojević, vlasnik agencije "Knjiški moljac".

Za njih je najveći problem bila stavka da im nalogodavac ne može ugovorom braniti saradnju sa drugima, sada ta zabrana važi samo za direktnu konkurenciju.

Eliminišući kriterijumi poput korišćenja materijala naručioca posla i njegovo rukovođenje procesom rada, ostali su, ali su uz još neke drugačije grupisani, tako da je mogućnost da se od devet prođe neophodnih pet stavki testa sada daleko veća.

I sama primena tog dela zakona pomerena je za 1. mart iduće godine. U poslednjim izmenama vodilo se računa i o tome da inspekcije ne dobiju prevelika ovlašćenja.

"Cilj je suštinski da imamo što jasnije i preglednije norme, koje će biti primenjive i koje će olakšati da ovaj postupak prođe što brže i efikasnije", rekla je Slavica Savičić, državni sekretar Ministarstva finansija.

Poreske olakšice važiće od 1. januara, na njih ima pravo poslodavac koji zaposli bivšeg paušalca i svakog ko je bio nezaposlen tokom ove i do aprila iduće godine.

"Uvedenim poreskim olakšicama, ukupan prihod države biće manji za 3,2 milijarde dinara, što će uticati na ukupan rezultat – 2,4 milijarde dinara će biti negativan, ali s obzirom na to da se radi o podsticaju u smislu zapošljavanja – ova mera se smatra opravdanom", kaže Nataša Todorović iz Udruženja poreskih savetnika Srbije.

Sa tom vrstom računice država još nije izašla, ali očekuje da uz novu meru zaposli 5.000 ljudi.

Poslodavci koji ih angažuju u naredne tri godine biće oslobođeni i do 70 odsto poreza na zardu, a u prvoj godini uopšte neće plaćati doprinose.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво