"Kolo” konačno dobija novi dom

Prvi konkurs i prva nagrada – tako bi mogao da se pohvali projektantski biro "Zabriski" čije je idejno rešenje nove zgrade Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo” bilo najbolje. Nova zgrada biće podignuta na mestu bivše Đumrukane u Karađorđevoj ulici 13. Biće to prva stalna adresa čuvara igračkog, pevačkog i muzičkog blaga Srbije jer "Kolo” od osnivanja, 1948. godine, radi u privremenim prostorijama.

Na mestu nekadašnje carinarnice u Karađorđevoj ulici broj 13, gde je osnovano i prvo profesionalno beogradsko pozorište, biće novi dom Ansambla "Kolo". Pobedničko rešenje Projektantskog biroa "Zabriski" pod nazivom "Venac baštine" obezbediće najbolje uslove za narodnu igru.

"Uradili smo dobar posao i ovo arhitektonsko rešenje koje je pobedilo na konkursu daje nam te  mogućnosti realizujemo, uradimo sve ono u 21 veku. Rešenje se fokusiralo na scenu gde je  dato progresivno, napredno, potuno revolucionarno rešenje scene i gledališta i da publici ponudimo na potpuno nov način program i  ono što radimo 72 godine", kaže Vladimir Dekić, direktor ansambla "Kolo".

Na 13.000 kvadratnih metara biće multifunkcionalna sala koju je moguće scenski transformisati, a kapacit će biti 800 mesta.

"Objekat je teatarskog tipa, osim osnovnih zahteva trudili smo se da ponudimo novi odgovor, da napravimo veliku scenu koja bi zadovaljavala ne samo trend nego bi ih potaknula da istražuju način prezentacije svoje oblasti istarživanja i način komunikacije s publikom", kaže arhitekta Milka Gnjato. 

U foajeu je predviđen prostor za muzej, a na susednoj parceli treba da se gradi Centar za istraživanje i promociju kulturne baštine Srbije. Zgrada  "Kola" će, prema zamisli šestočlanog tima, biti povezana sa Kosančićevim vencem preko krova, koji će biti javni prostor i letnja scena. 

"Važno je da ta fasada bude tarnsparentna od velikih staklenih površina sa poetskim elementima stubova koji nisu klasični koji su vidljivi i kroz tu transparentnu fasadu taj objekat poziva publiku na svakodnevno korišćenje i učestvovanje u životu tog objekta", kaže Gnjato.

Sledeća godina biće iskorišćena za projektovanje i dobijanje potrebnih dozvola dok bi radovi trebalo da počnu najkasnije početkom 2021. Projekat će se finansirati sredstvimsa Republike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи