Istočni krak Koridora 10 – deonica sa 87 mostova, pet tunela i pet saobraćajnih petlji

Misija Koridor 10 je završena, objavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović na svom Instagram profilu i najavila da će istočni krak ka Bugarskoj biti otvoren za saobraćaj 9. novembra.

Zorana Mihajlović je navela da je Srbija zahvaljujući izgradnji puteva postala nezaobilazna ruta u dobrom prevozu u transportu.

"Srbija se nalazi na raskrsnici puteva i što više puteva budemo završavali mislim da ćemo uvek biti nezaobilazna ruta u dobrom prevozu u transportu", ocenjuje Mihajlovićeva.

Istočni krak Koridora 10 gradi se od 2010. godine, a na deonici koja se poslednja završava od Proseka do Crvene Reke, radi se od marta 2012. godine.

Najveći izazov na Istočnom kraku bila je kosina šest, kod tunela Bancarevo, gde je rešenje pronađeno u produžetku jedne od tunelskih cevi galerijom, što je izvedeno za nekoliko meseci.

Stabilizacija terena je rađena na 40 kosina, od čega 26 na deonici Bancarevo – Crvena Reka i 14 na deonici Prosek–Bancarevo.

Deonica ima čak 87 mostova, pet tunela i pet saobraćajnih petlji, a u kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

Do sada je za istočni krak Koridora 10 isplaćeno 476 miliona evra za 87 kilometara, što je oko 5,5 miliona evra po kilometru, računajući i pet tunela čija je ukupna dužina oko tri kilometra.

Novac koji je isplaćen, dobijen je iz kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, kao i deo koji je Srbija isplatila iz budžeta. 

Deonicu ovoga koridora obišao je pre dva meseca i najbolji srpski automobilista Dušan Borković i potvrdio da je dovoljno bezbedna i za planirane brzine do 130 kilometara na čas.

"Meni kao promoteru bezbedne vožnje to mnogo znači jer ovako lepe deonice koje spajaju neke okruge gradove ljude, umnogome poboljšavaju bezbednost u saobraćaju", naveo je Borković.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 05. nov 2019, 19:03) - Patriota [neregistrovani]

Lepo

Pa dobro,lepo je to otvara se novi deo auto puta. Ali hajde da vidimo a vreme ce pokazati svoje koliko je sve ovo kvalitetno i dobro uradjeno a to najbitnije od svega. Na zapadu se gleda svaki detalj a o kvalitetu ugradjenog materijala ne postoji nikada sumnja. Po meni za sada je najbolje uradjen auto put 40km Ljig-Preljina koja je radila kompanija iz Azerbejdzana.

(utorak, 05. nov 2019, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

Браво, браво, браво!

Нема друге речи сами БРАВО.

(utorak, 05. nov 2019, 13:30) - Milos [neregistrovani]

Sa srecom se sluzili

Sa srecom se sluzili braco Srbi...

Pozdrav sa Kosova i Metohije