Svetski dan holokausta nad Romima

Polaganjem venaca na spomenik romskim žrtvama, podignutom u Topovskim šumama na autokomandi, obeležen je Svetski dan holokausta nad Romima. U Drugom svetskom ratu ubijeno 1,2 miliona Roma.

Povodom Svetskog dana holokausta nad Romima, položeni su venci na spomenik romskim žrtvama u Topovskim šumama na autokomandi. Manifestacija "Dani sećanja na romske žrtve" podsetiće na stradanja 1,2 miliona Roma u Drugom svetskom ratu.

Narednih 10 dana, posvećenih sećanju na stradale Rome, biće obeleženo izložbama, predavanjima, promocijama knjiga i prikazivanjem dokumentarnih filmova, izjavio je direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković.

Za večeras u u 18 sati se otvara izložba u Muzeju romske kulture, pod nazivom "Holokaust se ne sme zaboraviti".

U organizaciji Federacije Roma Srbije, sutra će u Skupštini biti održan Forum posvećen Romima u Srbiji, a narednog dana komemorativno podsećanje na ulogu i doprinosu nedavno preminulog Milana Bulajića u rasvetljavanju istine o romskim žrtvama.

Na kraju manifestacije, biće održana tribina kojom će biti obeležen 27. januar, Međunorodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Dan kada je u Aušvic deportovano 26,000 Roma

Za Svetski dan holokausta nad Romima uzet je današnji dan jer je tog dana 1942. godine Hajnrih Himler izdao naredbu na osnovu koje je iz svih evropskih zemalja pod okupacijom Nemačke i Italije i zemalja njihovih saveznica deportovano 26.000 Roma u "porodični logor" Aušvic-Birkenau.

Plan nacista predviđao nestanak Roma i Jevreja iz rasnih razloga, a ne kao ideoloških protivnika ili neprijatelja Nemačke, rekao je predsednik Fondacije za holokaust Roma Rajko Đurić.

Bivši kancelar Nemačke Vili Brant svojevremeno je izneo podatak da je tokom Drugog svetskog rata pobijeno pola miliona Roma, ali najnoviji podaci govore o preko 1,2 miliona žrtava, rekao je Đurić.

Najviše Roma pobijeno je u Nemačkoj, a zatim na području "Nezavisne države Hrvatske", naveo je Đurić.

Procenjeno je da je na području bivše Kraljevine Jugoslavije bilo oko 300.000 Roma, od kojih je polovina pobijena pre ili u toku deportacije, kao i u koncentracionim logorima.

Acković je naveo da je samo u Srbiji od nacista stradalo oko 46.000 Roma, a u NDH 80 000.

Najmanje 60.000 Roma ubijeno je u Jasenovacu, a posle rata u NDH bilo je samo 450 preživelih Roma, rekao je Acković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи