Kućerak u Sremu glavna atrakcija Pećinaca

Bogata prirodnim retkostima i spomenicima kulture, opština Pećinci sve je interesantnija destinacija za turiste. Broj gostiju nadmašio je očekivanja, a ono što najviše privlači njihovu pažnju su svinjarska koliba i Kućerak u Sremu.

Zašto je Donji Srem – Svinjski Srem, čime su se ovdašnji preci bavili i kako su živeli otkriva turistička ruta na kojoj je važna tačka replika svinjarske kolibe ili kolebe, kako se ovde arhaično kaže.

U prelepo uređenom dvorištu u kružnom objektu od prirodnih materijala, lovci, kao nekad svinjari koji su čopor svinja čuvali u šumama, mogu da se ogreju i iznad vatre peku meso od mangulice, što je posebno interesantno za najmlađe posetioce.

"Ova naša kuća je pokrivena trskom i ona je postala prava turistička atrakcija na teritoriji opštine Pećinci, a pre nekoliko godina su je sagradili lovci iz lokalnog lovačkog udruženja jer je lokalna zajednica prepoznala vrednost očuvanja tradicije", navodi Ljubica Bošković, direktorka TO Pećinci.

Da sačuvaju sećanje, u dvorištu Lovačke kuće u Donjem Tovarniku su i – etnološka zbirka starih predmeta, suvenirnica, letnjikovac. Idući rutom dalje, u Ogaru možemo videti najpoznatije rodino gnezdo, na odžaku Aksentijevog konaka, poznatog kao Kućerak u Sremu iz čuvene pesme. Aksentije se takođe bavio uzgojem svinja, a njegova kuća jedina na originalan način oslikava život pre dva veka.

"To je taj period kad su ljudi sami znali da naprave kuću u kojoj žive i to pripada spomenicima narodnog graditeljstva koje danas štitimo i prezentujemo na neki način. Ova kuća je interesantna i zato što je zaštićena kao spomenik kulture od izuzetnog značaja", navodi Dušanka Stanković, etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Kupanje u šumskom vazduhu

Aksentijev kućerak ima zemljane podove, autentično otvoreno ognjište i originalan nameštaj, a lepo uređeno dvorište koristi se za predah gostiju, kulturne događaje i rad udruženja.

"Mi se trudimo da očuvamo našu narodnu tradiciju naših starih kroz ručne radove i starinske kolače. Evo, možete videti na stolu, tu su kolači na kukuruzovini, salnjaci, kifle. Uz to još pravimo i ljuto belo grožđe", navodi Ljiljana Jovanović, predsednica Udruženja žena "Ogarčanke".

U najstarijoj i najbogatijoj seljačkoj kući iz 18 veka, posetiocima je posebno atraktivan bogato ukrašen drveni zabat ili kalkanski zid.

Ukoliko vas put nanese u Svinjski Srem, obavezno posetite Muzej hleba u Pećincima, Kupinik i Kupinovo, Obedsku baru i probajte novi turistički proizvod tog kraja – kupanje u šumskom vazduhu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи