Koji su dometi Zakona o nestalim bebama

Dve godine čekalo se da Predlog zakona o utvrđivanju istine o nestalim bebama ugleda svetlost dana. Pošto je usvojen na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, upućen je poslanicima na razmatranje. Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, koji je jedan od pisaca zakona, u intervjuu za RTS poručuje porodicama da ne očekuju čuda, ali isto tako veruje da će srpsko pravosuđe pružiti odgovore na mnoga pitanja koja su decenijama mučila roditelje.

Hiljade ljudi koji čekaju odgovor na pitanje o nestalim bebama ne veruju da će doći do istine. Čedomir Backović kaže da zakon u oblasti kriminaliteta ima ograničen domet.

"Zakoni su vrlo daleko od stopostotnog izravnavanja situacije nastale nekim socijalno neprihvatljivim ponašanjem", rekao je Backović.

Istakao je da su roditelji konsultovani pri izradi zakona, kao i nadležna ministarstva – zdravlja, unutrašnjih poslova.

Prema Predlogu zakona, pravo da podnese predlog sudu ima svako lice koje misli da je oštećeno – roditelji, braća i sestre, bake i deke.

Backović je naveo da je značajna karakteristika tog procesa to što nije adversoran, što znači da sudija po sopstvenom nazoru traga za istinom, kako kaže, kao nekada istražni sudija.

Sudije će biti specijalno obučavane za taj postupak. Suđenja će se vršiti u četiri centra Apelacionog suda – u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Sudija će imati pravo da u okviru svoje diskrecije, na ime nematerijalne štete za propuste države, odrede naknadu do 10.000 evra.

Usvajanje zakona, prema rečima Backovića, očekuje se do kraja godine.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine naloženo je da se Zorici Jovanović, kojoj je 1983. nestala beba, isplati 10.000 evra, kao i da Srbija utvrdi šta joj se dogodilo.

Ipak, na predlog zakona se čekalo do 2019. godine.

Backović je naveo da je situacija roditelja nestalih beba jedna od najtežih, kao i da sama neizvesnost dodaje patnju roditeljima kao žrtvama krivičnog dela.

Pojedini roditelji smatraju da zakon preko tajnih centara moći pokušava da prekine sve istrage.

Backović je istakao da je razotkrivanje tajnih centara moći dužnost države i da sa njima treba postupati u skladu sa zakonom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво