Prečišćavanje vode po izraelskom modelu – putovanje od "hiljadu milja"

Jedan od najvećih ekoloških problema u Srbiji su otpadne vode koje se neprečišćene ispuštaju u reke. Neophodno je izgraditi nove pogone i sisteme za prečišćavanje u koje treba uložiti pet do osam milijardi evra. Za razliku od Srbije, Izrael nema dovoljno izvora i reka ali ima najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda, kao i morske vode, što im obezbeđuje četiri žetve godišnje.

Set Sigel, autor bestselera Njujork tajmsa "Neka bude vode - izraelska rešenja za svet koji gladuje", rekao je za RTS da je Izrael doneo odluku da voda bude prioritetno pitanje za celo naše društvo.

"Kao i u odbranu, Izrael je investirao da bi imao odličan sistem vodosnabdevanja. Imamo sistem za prečišćavanje otpadnih voda za gotovo svu vodu u zemlji, koristimo je za navodnjavanje u našoj poljoprivredi, 80 odsto vode koju ljudi koriste u domaćinstvima je iz mora".

Izrael je predvodnik u svetu kada je reč o preradi vode još od šezdesetih godina, u vreme kada su svi mislili da je desalinizacija, uklanjanje soli iz morske vode, fantazija, naučna fantastika.

Tada je Izrael učinio da tehnologija postane prioritet. Osmislili su rešenje i danas Izrael ima najveće kapacitete za desalinizaciju na svetu, koji su takvi da najviše štede energiju.

Kako je Izrael uspeo da obradi 90 odsto otpadnih voda, što je svetski rekord?

Kada je zemlja još imala dovoljno vode, 1962. godine počelo je da se razmišlja da zemlja jednog dana neće imati dovoljno vode. Nisu tada znali za klimatske promene, jer se one još nisu dogodile.

Bili su pametni, počeli su sa planiranjem za one dane kada će moći da koriste svu vodu iz kanalizacije i da je prerađuju sa tako visokim nivoom čistoće, da bi, ukoliko bude potrebno, mogli da je koriste i za piće. Koriste je za navodnjavanje u poljoprivredi.

Kako prebroditi krize vode i nestašice u svetu, kada se suočavamo sa klimatskim promenama, rastućim stanovništvom, rastućim zagađenjem?

To je, pored klimatskih promena, najveći problem koji danas imamo. Moramo da osmislimo način kako da svako tamo gde živi može da ima potrebnu vodu, i za pripremu hrane i za normalan život. Bez toga imaćemo ljude širom sveta, ogroman broj izbeglica.

Tehnologija kojom je Izrael ovladao je model za današnji svet, a to je da se koristi sistem navodnjavanja kakav mi imamo za poljoprivredu, da koristite morsku vodu kao izvor sveže vode za stanovništvo. 

Izrael je pomogao mnogim zemljama svojim sistemima za prečišćavanje otpadnih voda...

Izrael je među onim zemljama koje prerađuju i otpadnu vodu i svežu vodu. Mi smo supersila u domenu vode i veoma smo velikodušni kada je reč o tome da prenosimo naše stečeno znanje, i to zemljama koje su veoma daleko od nas, na primer u Južnoj Americi, Aziji, ali i našim susedima. 

Na primer Palestinci koriste 60 odsto takve vode iz Izraela u svojim domaćinstvima na Zapadnoj obali, a samo 10 odsto je iz pojasa Gaze.

Srbija prerađuje manje od 10 odsto otpadnih voda i treba da izgradi više od 350 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Imate li neki savet za Srbiju?

Čak i putovanje od hiljadu milja počinje sa jednim korakom, pa je stoga ovo izazov sa kojim ćemo morati da se suočimo za dan, dva, godinu - to je generacijski izazov.

Biće potrebno 10, 15 možda 20 godina da se reši problem. Kada je reč o tome kako to platiti, to je skupo.

Morate da znate da kapaciteti za preradu otpadnih voda traju pet decenija, pa ne morate da platite sve u jednom trenutku, možete da pozajmite iz celog sveta i da onda otplaćujete u veoma dugom vremenskom periodu.

Bitno je da građani imaju dovoljno znanja o vodi i koliko je ona bitna za zdravlje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво