Ima li šanse za "Šansu"

Sporski centar "Tašmajdan" odlučio je da dugogodišnjem zakupcu kultnog restorana "Poslednja šansa" ne produži ugovor i raspiše licitaciju. Uslovi su strogi – 50 zaposlenih i 150 miliona dinara prihoda u poslednje tri godine. Ratomir Vukadinović, koji je restoranom upravljao poslednjih 30 godina, pričao je za RTS o uslovima, svojim argumentima i ostalim interesima.

U ovoj kultnoj kafani dobar deo života provele su urbane legende grada, a bila je i mesto u kojem su rado boravile diplomate i svetske poznate ličnosti.

Iako su mnoge poznate beogradske kafane srušene ili promenile namenu, "Šansa" je opstala.

Kao zakupac ovim restoranom je protekle tri decenije upravljao Ratomir Vukadinović, vlasnik preduzeća "Adino". Sporski centar "Tašmajdan" odlučio je da Ratomirovoj firmi ne produži ugovor i raspisao je licitaciju.

U oglasu objavljenom u jednim dnevnim novinama uslov da se uopšte učestvuje na licitaciji bio je da potencijalni zakupac treba da ima najmanje 50 zaposlenih i prihod od 150.000 miliona u protekle tri godine.

Iako je ovim oglasom obuhvaćeno još nekoliko lokala, više ni za jedan nisu postavljeni ovako strogi uslovi.

"Slobodno bih mogao da kažem, na način skriven, neprimetan, da se ne zna o kom je lokalu reč. Naravno da to nemam. I da sam znao za licitaciju, ne bih mogao da apliciram", kaže Ratomir Vukadinović. 

Ekonomski interes "Tašmajdana" 

U dopisu SC "Tašmajdan" navodi se da je na licitaciji postignuta cena 2,5 puta veća od one koju je plaćalo preduzeće "Adino" što govori da Tašmajdan nije imao ekonomski interes da daje u zakup prostor po nižoj ceni, što je bila želja vlasnika "Adina".

"Tražio sam da se ugovor sačini sa ekonomskim interesom 'Tašmajdana' i da sačini ugovor koji bi bio obostrano prihvatljiv. Međutim, posle tri dana dostavili su mi dopis u kom navode da nemaju ekonomski interes da sa mnom produže ugovor", dodaje dugogodišnji zakupac "Poslednje šanse".

U saopštenju se navodi da je SC "Tašmajdan" zbog odbijanja zakupca da napusti objekat ovo preduzeće pretrpelo štetu od dva miliona dinara i da je pred sudom pokrenut postupak za iseljenje.

I zakupac ima svoje argumente.

"Moja argumentacija je da sam dugogodišnji zakupac, uložio sam znatna sredstva u adaptaciju prostora, sve vreme plaćao sam zakupninu uredno, nikad nisam kasnio, na vreme sam podneo molbu da mi se produži ugovor, još 15. marta, u skladu sa uredbom koja dozvoljava tu mogućnost da se dugogodišnjem zakupcu produži ugovor", dodaje Vukadinović.

U bašti će biti spomenik Vasku Popi 

Zakupodavac nema obavezu da prizna ulaganje zakupca, ali stvari nisu tako jednostavne jer zakupac je dozidao deo objekta i podneo zahtev za legalizaciju još gotovo pre deceniju.

Ukoliko izgubi spor, zakupac može da vrati objekat u stanje u kakvom ga je zatekao odnosno da sruši ne samo ono što je u međuvremenu dozidao već i da ukloni stolariju i drugu opremu.

U tom slučaju, novi zakupac koji je preuzeo obavezu da se bavi ugosteljstvom moraće da uloži znatna sredstva.

U saopštenju koje smo dobili od Grada navodi se da će, kao što je i najavljeno, u bašti "Poslednje šanse", kada sud završi svoj deo posla, biti postaljen spomenik Vasku Popi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво