Kako deca "obrađuju" velike tuge i stresove

Troje dece koju je otac odveo u Iran, juče su stigla u Beograd. Posle četiri godine od otmice, deci je omogućeno da se vrate majci. Trinaestogodišnji dečak iz Stare Pazove, koji je u subotu bio otet, stigao je kući. Psiholog Bojana Škorc ističe da su ovakvi događaji veoma stresni za decu i da je veoma važno kako se postave roditelji.

Povratak troje dece u zagrljaj majke nikog nije ostavio ravnodušnim. Njih je otac bez majčine dozvole 2015. godine odveo u Tursku.

Psiholog Bojana Škorc kaže da istraživanja pokazuju da se deca relativno dobro nose sa stresom ako roditelj može da im pokaže da se sa time izlazi na kraj.

Ističe da roditelji moraju biti pažljivi kada emotivno reaguju, ali da ne treba da glume, već da budu iskreni jer će detetu biti još gore ako oseti da roditelj prikriva neprijatnu situaciju.

"Sve što nam se u životu dešava, ostavlja trajne posledice. Pitanje je samo do koje mere će dete pronaći energiju kasnije u životu da se unormali i drži životne margine koja mu dozvoljava da bude zreo i srećan čovek", kaže Bojana Škorc.

Ističe da je jako česta i teška situacija u kojoj mala deca koja još uvek nisu zrela postanu predmet natezanja između dva roditelja iza kojih stoje čitave dve sukobljene porodice.

"Naši sudovi i naša tradicija mnogo češće računa na energiju majke, ali nije uvek tako. Morate znati da kada donosite odluku koja je za dete dalekosežna, uvek nešto i odsečete. To se u dečjim pravima zove najbolji interese. Ne postoji idealan interes, samo najbolji", objašnjava Bojana Škorc.

Ističe da je duboko nepoverenje u ljude, prva posledica koju nosi iskustvo otetog dečaka iz Stare Pazove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво