Inspekcije i podizanje ekološke svesti ključni za suzbijanje zagađenja

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar životne sredine, kopna i mora Republike Italije Serđo Kosta potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine.

U Evropi devetmaest zemalja ima problem sa zagađenjem vazduha.

"Broj obolelih koji umru od posledica zagađenog vazduha u Italiji, godišnje je oko osamdeset hiljada. Ako to uporedimo sa 6.000 u Srbiji, to je otprilike isti procenat stanovnika. U dogovoru sa EU imamo plan kako da se zagađenje vazduha smanji. Neophodno je da Srbija uđe u EU kako bi imala mogućnost korišćenja tih mehanizama i dogovora. Idemo na to da se više koriste metro, vozove, da se ide peške. Mi smo za 15 godina u okviru nju grin dila izdvojili 55 milijardi evra za smanjenje zagađenja vazduha", rekao je ministar životne sredine, kopna i mora Italije Serđo Kosta.

U Italiji postoji posebna policija koja se bavi ekološkim kriminalom.

"Ne razmišljam o tome da predložim ekološku policiju, ali itekako razmišljam o tome da inspekcije lokalne i republičke kada je u pitanju ekološka inspekcija, itekako dobiju na značaju. Dizanje svesti zajedno sa inspekcijom daće rezultate. Ovo ću iskoristiti kao priliku da pozovem sve opštine u Srbiji da više ne spavaju i da donesu i kratkoročne i dugoročne planove kvaliteta vazduha, što je njihova zakonska obaveza", istakao je Goran Trivan.

Ministri su potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u ublažavanju negativnih efekata klimatskih promena i sporazum o saradnji Nacionalnih parkova "Đerdap" i "Sila".

Italijanski karabinijeri održali su obuku za srpska tužilaštva, carinu i policiju o suzbijanju kriminala u međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. okt 2019, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

kazne i vaspitanje

kazne i vaspitanje su najefikasniji instrument.