Koji su glavni razlozi za loš kvalitet vazduha i kada će situacija biti bolja

Nadležni u Beogradu demantuju da gori deponija u Vinči. Tvrde da su snimci na društvenim mrežama stari i da nema razloga za brigu. Ipak, zabrinjava to što je Beograd i danas među gradovima sa najzagađenijim vazduhom u svetu. A nije jedini. Teško se disalo i u Pančevu, Valjevu, Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Boru...

Na najvećoj beogradskoj deponiji požara nema, nije ga ni bilo, tvrde nadležni a dim koji se i danas vidi je, kažu, gotovo svakodnevna pojava.

"To su fotografije iz perioda od re pet, šest godina, kada je bio veliki broj otvorenih požara na deponiji. Ali kao što ste mogli danas da se uverite, tih požara nema. Ova deponija već decenijama klizi polako ka Dunavu i otpadne vode nažalost otiču ka Dunavu. Kada se deponija sleže, u dodiru vazduha i metana koji se nalaze ispod ove doponije dolazi do požara koji tinjaju i nažalost, ponekada se dim javlja na deponiji i to je maltene svakodnevna pojava", rekao je Marko Popadić, direktor JKP Gradska čistoća Beograd.

Taj višedecenijski problem trebalo bi da bude uskoro rešen zatvaranjem deponije i pravljenjem spalionica, kada će se Beograd poput evropskih metropola grejati na otpad. Čistijem vazduhu nadaju se i žitelji drugih gradova.

U Boru je tokom oktobra koncentracija sumpordioksida i pe-em čestica koje sadrže i teške metale u nekoliko navrata bila mnogostruko veća od dozvoljene.

"Nas zanima da ovo stane. Da li će to nekom smanjiti proizvodnju, profit ili uticati na ugovor koji je potpisala naša Vlada, nas to takođe ne zanima", kaže Irena Živković iz udruženja građana "Izbor postoji".

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, ističe da merni uređaji ukazuju da postoji nivo aerozagađenja u gradu Boru, i da su svi svedoci toga.

"Razgovaramo stalno sa 'Ziđinom' u potrazi za rešenjem ovog problema", ukazuje Milikić.

Koga loš vazduh najviše pogađa?

U Valjevu, manjom cenom stimulišu građane da se priključe na toplanu i očekuju podršku da reše problem najvećeg zagađivača, "Krušik korporacije". Dnevna potrošnja lignita u Krušiku je između 50 i 70 tona. 

Zbog zagađenja vazduha najviše trpe deca, stari i osobe sa osetljivim plućima i disajnim putevima. Strada i srce. Dokazano je da zagađenje utiče i na reproduktivno zdravlje. Za neke opasne čestice maska nije dovoljna zaštita.

"To je za smog eventualno dobro ali i on je iritans. U tom smislu može da malo smanji izlaganje i iritaciju disajnih puteva", kaže dr Snežana Rsovac, pedijatar pulmolog UDK u Tiršovoj.

Proteklih desetak dana meteorološki uslovi su glavni krivci za visoko zagađenje vazduha, tvrde nadležni.

"Od utorka se očekuje drastična promena vremena koja će dovesti do ukidanja ove temperaturne inverzije prizemne i do normalne raspodele temperature sa visinom a to znači do smanjenja aerozagađenja sigurno, kako zbog vetra, padavina i zbog nedostatka inverzije bez obzira na hladnoću koja će doći", rekao je Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Do tada građanima, posebno hroničnim bolesnicima, preporučuje se da što manje vremena provode na otvorenom i ako je moguće, odu iz grada u prirodu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво