Hibridni rat – delovanje koje ruši države

U Domu Vojske Srbije predstavljeno je srpsko izdanje knjige "Hibridni rat – Teorija i praksa" Igora Nikolajeviča Panarina, poznatog ruskog akademika i stručnjaka za informacioni rat.

Hibridni rat obuhvata terorizam, obojene revolucije, sajberoperacije, informacioni rat, ali i mnoge druge oblike ugrožavanja bezbednosti jedne zemlje.

"Hibridni rat je važan zato što ruši države. To je kompleksno delovanje terorističkih, informacionih, političko-ekonomskih i drugih mera koje se kontrolišu iz jednog centra. Jugoslavija je bila jedan od objekata, sada je i Srbija objekat tog rata. Zvanični rat je deo hibridnog rata, ako prethodne mere nisu dale rezultat. On pre svega psihički treba da uništi narod, a onda i fizički", rekao je akademik Igor Nikolajevič Panarin, autor knjige.

Termin hibridni rat uveli su američki stručnjaci 2005. godine. Srpsko izdanje knjige priredili su doktorka Elizabeta Ristanović i brigadni general Miroslav Talijan.

"U pitanju je izvrstan produkt istraživanja o poreklu ideologije hibridnog rata, njegovoj genezi, generičkoj suštini, istoriji i razvoju ovog prljavog modusa ratovanja kojim se ubija i telo i duša savremene civilizacije", istakao je brigadni general Miroslav Talijan, komandant Specijalne brigade.

Ristanovićeva napominje da je hibridni rat naša stvarnost.

"Možda smo mi najbolji primer kao država i narod. U poslednjoj deceniji smo iskusili sve alatke hibridnog rata. Sve manje će se voditi ratovi klasičnim konvencionalnim oružjem, a sve više će se ratovi voditi nekim drugim formama korišćenjem nekih drugih oružja klimatske promene i migracije i obojene revolucije i sve to što se dešava u svetu i vremenu u kome živimo", rekla je Ristanovićeva.

U knjizi se posebno obrađuju uloga i zadaci svih struktura kolektivne i nacionalne bezbednosti u suprotstavljanju svim oblicima hibridnog rata.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 01. nov 2019, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

Unapred zahvalna

Gde se može kupiti knjiga,hvala

(petak, 01. nov 2019, 00:04) - Stevan [neregistrovani]

Gde se moze knjiga nabaviti ?

Gde se knjiga “Hibridni Rat” moze nabaviti?
Hvala unapred

(petak, 25. okt 2019, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

@@Хибридни рат

Имам пријатеље и на Западу и у Русији, а богами и подоста школе и искуства (дипломата сам), па да знам да препознам хибридни рат, један нам се десио, нови нам се управо сада дешава и морамо да се одбранимо. А највише волим ове што етикетирају било кога ко другачије мисли као "страног плаћеника", по могућству плаћеног од стране Запада. Такви су најинтересантнији и углавном не виде ништа даље од свог носа.

(petak, 25. okt 2019, 13:29) - Miroslav [neregistrovani]

Na svojoj koži

Iskusili, videli ali i gledamo šta se radi.Već godinama traju pokušaji rušenja legitimne vlasti i postavljanje poslušne marionetske ispostave.Oni koji misle da je zapadu Kosovo bitno, varaju se.Bitno je samo da svi budu neprijatelj Rusije.Kako su CG i Severna Makedonija preko noći postale NATO članice?!Otuda i trnu u oku zapada - Srbija i Republika Srpska, kočnice anti-ruske histerije.I slučajno samo tu se javljaju te "žuta patka", "pravda za Davida", 1 od 5, razni botovi po društvenim mrežama...Što je najgore, na zapadu ni ne kriju to, samo se mi ovde pravimo blesavi.

(petak, 25. okt 2019, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

@Хибридни рат

Neka ti objasne tvoji prijatelji sa Zapada kako su nas unistili! Ali neces ti to da shvatis, tebe su ubedili da su ti ucinili uslugu.

(petak, 25. okt 2019, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Хибридни рат

Таман да нам објасне како ове тобоже патриотске организације шире утицај Русије код нас, правећи од нас њиховог тројанског коња у Европи, залуђујући народ. Корисно штиво у борби за наше интересе и независну спољну политику!

(petak, 25. okt 2019, 09:34) - Goran [neregistrovani]

Bitna i interesantna tema!

Svaka čast za ovaj članak, jako bitna i interesantna tema, pogotovo za nas u Srbiji. Bilo bi lepo kada bi malo više pisali i govorili i o našim, domaćim, naučnicima koji se odavno i veoma ozbiljno bave ovom temom. Pre svega mislim na doktora nauka iz oblasti teorije ratovanja gospodina Svetozara Radišića.