Moderno doba nameće dualno obrazovanje

Švajcarska ima dualni sistem obrazovanja više od 100 godina. Srbija je, sa trogodišnjim iskustvom, tek na početku tog obrazovnog puta.

Predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske Ursula Renold kaže da treba da nastavimo da informišemo kakve su mogućnosti dualnog obrazovanja i da zainteresujemo mlade za njega.

"Koliko znam, u Švajcarskoj, roditelji kažu da su deca koja se školuju po ovom sistemu srećnija i mnogo im znači plata koju dobijaju tokom školovanja. I to je dobar put za njihovu budućnost", kaže Ursula Renold, predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske", kaže  Ursula Renold.

Moderno doba nameće dualno obrazovanje, smatraju švajcarski stručnjaci.

Usled digitalne transformacije zanimanja se brzo menjaju i treba obrazovni sistem prilagoditi tržištu rada. Zato Švajcarska podržava projekat zapošljavanja mladih "Od znanja do posla" u pet srpskih gradova.

"Rezultati su dobri. Više od 10.000 mladih dobilo je karijerno savetovanje, dobilo je informcije o poslovima u svojim oblastima, kako da konkuriše za posao, kako da se ponaša na poslu, neki su imali prvu praksu", navodi direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbi.

Ako je dobro Švajcarcima, trebalo bi da bude dobro i nama. O prednostima dualnog obrazovanja krajem godine u Beogradu govoriće i predstavnici oko hiljadu kompanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво