Malo džabalebarenja je veoma važno za ljude

Da li će zakonske izmene kojima je u Crnoj Gori zabranjen rad velikih trgovinskih lanaca i prodavnica nedeljom podstaći razmišljanja o tome i u Srbiji.

Ko radi nedeljom, bolestan je u sredu – rekao je jedan slušacac Radio Beograda 1 tokom jutarnjeg programa "Uhvati dan" u kojem je tema bila da li u Srbiji treba zakonom zabraniti rad nedeljom. On naglašava da jedan dan u sedmici za odmor i opuštanje ima mnogo važniju zdravstvenu i sociološku svrhu.

Drugi pak ide još dalje i kaže da Srbija pod hitno treba da pođe stopama Crne Gore.

"Nemamo dovoljno vremena za komunikaciju s bližnjima, nemamo vremana da malo budemo sami i ne radimo ništa. Džabalebarenje je mnogo važno za nas ljude, da čovek sam sebe pronađe", kaže on.

Ako je suditi po mišljenju slušalaca koji su se uključivali u emisiju, većina njih prihvatila bi predlog da se i u našoj zemlji uvede zabrana rada trgovinskih lanaca nedeljom. Slično misli i predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović. Na pitanje kolike su šanse da se u Srbiji uvede ovakva mera, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović kaže da je to pitanje od milion dolara.

"Mi smo takav zahtev prosledili svim nadležnim organima pre tri godine i, nažalost, nismo mrdnuli dalje od početka. Uputili smo ga Narodnoj skupštini, Vladi Srbije, Socijalno-ekonomskom savetu, Ministarstvima rada i trgovine i dobili smo odgovore koji su, da se kolokvijalno izrazim, okruglo pa na ćoše. Svi mediji su izvestili o toj našoj inicijativi, građani su dosta zainteresovani, ali nije se mrdnulo dalje od našeg zahteva", kaže Topalović.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije uputila je taj predlog Odboru za rad i zakonodavstvo, a oni su ga uputili nadležnim ministarstvima.

"Od Ministarstva za rad smo dobili odgovor da je u nadležnosti lokalne samouprave da odredi radno vreme. Od Ministarstva trgovine smo dobili odgovor da bi se time dovelo u pitanje ustavno pravo i ograničila sloboda privredne aktivnosti", rekao je Topalović.

Zanimljivo je, kaže, da nisu dobili odgovor od Socijalno-ekonomskog saveta, gde sede predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca.

"Oni nam do sada nisu ništa odgovorili", napomenuo je Topalović.

Ko radi ne boji se gladi. Samo, mora li svaki dan?

Ima, međutim, i suprotnih mišljenja. "Mislim da je to nešto najlošije što je moglo da se dogodi. Supruga i ja radimo od ponedeljka do petka, ponekad i subotom. Kad mislite da kupimo nešto nama i deci? Treba da prihvatimo zakone onih zemalja gde se radi i gde se troši", kaže jedan slušalac Radio Beograda.

Drugi pak smatraju da treba prepustiti trgovcima da sami odluče da li će raditi nedeljom. Treći navode da, ako želimo da imamo bolji standard, moramo da radimo više, a ne manje.

Na sve to, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Radoslav Topalović odgovara podsećanjem da su do pre 30 godina u Beogradu i svim većim gradovima Srbije nedeljom radili samo retki dragstori i da nikome ništa nije falilo. Navodi i još jedan jak argument.

"Podsetiću na Nemačku, gde je ustavom iz 1956. zabranjen rad nedeljom. Osamdeset miliona Nemaca nema nikakav problem što im trgovine ne rade nedeljom. I ne samo Nemačka – i Švajcarska, Austrija, Švedska, skandinavske zemlje", kaže Topalović.

Navodi da i italijanska vlada pokreće takvu inicijativu, takođe i Poljska.

To je, prema njegovim rečima, trend u Evropi da nedelja bude neradni dan.

"To ne znači da bi ceo grad bio zatvoren. Radile bi prodavnice na aerodromima, autobuskim stanicama, mogao bi svaki trgovinski lanac da dobije po tri ili pet odsto kapaciteta koje bi mogao da angažuje za rad nedeljom, ali da radnike plati duplo više, kao kolege u Sloveniji, tako da bi za te hitne potrebe radile radnje u svim gradovima", navodi Radoslav Topalović.

Šta će biti s kućom?

Sindikalni lider ističe još jedan važan aspekt cele priče, a to je da rad nije sam sebi cilj, već da treba da obezbedi kvalitet života svih, pa i zaposlenih u trgovini.

Podseća da su zarade u trgovini 30 odsto niže od proseka privrede Srbije i da je startna plata kasira i izlagača u trgovinama jednaka minimalnoj ceni rada, te da uz neke dodatke iznosi 33.000 do 35.000 dinara.

"Kako od te zarade da majka plati nekome da joj čuva dete nedeljom kad ona mora da radi? To je nemoguća misija napraviti normalan porodični život, pogotovo ako su oba supružnika zaposlena u trgovini. Oni se praktično ne viđaju s decom", upozorava Topalović.

Očigledno je da ova tema ima više nivoa na kojima mora da se razmatra i da u obzir treba uzeti argumente svih uključenih strana. Videćemo da li će posle primera u Crnoj Gori i u našoj zemlji početi da se ozbiljno razmišlja o zabrani rada nedeljom i u Srbiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво