Kakvo meso jedemo?

Mnoge potrošače muči pitanje kakvo meso jedemo i koliko su kvalitetni suhomesnati proizvodi u našim prodavnicama. Problemi mogu biti sitni, od, recimo, "zakidanja" na težini kupljene robe do onih najtežih kada je u pitanju zdravlje ljudi.

Pojedini proizvođači mesa i mesnih prerađevina koriste tehnologiju kojom se povećava količina vode u namirnicama. Na taj način se povećava masa a istovremeno se smanjuje nutritivna vrednost proizvoda.

Ovaj tehnološki postupak ne utiče na ispravnost hrane, kaže za Radio Beograd dr Milan Baltić, profesor Fakulteta veterinarske medicine u penziji ali je takvo meso lošijeg kvaliteta.

"Proizvođači često koriste sredstva koja imaju sposobnost vezivanja vode. Na taj način vi imate značajnu količinu ugljenih hidrata. Oni nisu štetni po zdravlje ljudi, ali doprinose da proizvođač ostvari dobit na štetu potrošča", ističe Baltić.

Profesor Baltić skreće pažnju na to da treba biti posebno oprezan kada se kupuje riba. Prema njegovim rečima veliku opasnost predstavlja to što se riba često prodaje na malim, priručnim tezgama u blizini pijaca.

Kvalitet te ribe često je veoma loš. Ipak, najveći problem je što se svežina ribe ponekad održava tako što se u vodu dodaju antibiotici koji sprečavaju razvoj bakterija. Dodavanje antibiotika u hranu je zabranjeno, podseća Baltić, jer može ugroziti zdravlje, posebno kod ljudi koji su alergični na tu vrstu lekova.

Odgovornost je i na potrošačima, upozoravaju stručnjaci. U lancu od proizvođača, preko prodavaca do kupaca, problem je često upravo u domaćinstvima.

"Od početka proizvodnje pa do kraja, najslabija karika je domaćinstvo. Mi smo imali jedno opsežno istraživanje, pre nekoliko godina, gde smo naišli na frižidere u domaćinstvima u kojim je temperatura bila čak 15 stepeni. Da li je to frižider? Da li se tu može čuvati bilo šta?", pita profesor Baltić i zaključuje: "Proizvode kao što su meso i riba treba kupovati na namenski određenim prodajnim mestima, gde je hrana uredno pregledana i bezbedna za korišćenje, ali i poštovati deklaracije o načinu čuvanja hrane. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи