Srbija lider u regionu u oblasti obrazovanja Roma

Šta je urađeno a šta još treba da se uradi kako bi se Romi uključili u društvo i kako efikasnije obezbediti jednake uslove za pripadnike te nacionalne manjine, samo su neka od pitanja o kojima se govorilo na skupu posvećenom socijalnom uključivanju Roma i Romkinja. Problema još ima, ali je od svih zemalja u regionu Srbija najviše napredovala u rešavanju mnogih problema te nacionalne manjine, saglasni su učesnici.

Predstavnica Evropske komisije Marta Garsija Fidalgo precizirala je da je Srbija lider je u regionu po pitanju stambenog zbrinjavanja i u obrazovanju.

"Još dve oblasti u kojima je Srbija lider u regionu jesu preventivna zdravstvena zaštita i regulisanje dokumenata za Rome. To je razlog podrške Evropske unije i Evropske komisije, koje u toj oblasti i ove godine ulažu 30 miliona evra", istakla je predstavnica Evropske komisije.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenjuje da su korisnici zadovoljni kada dobiju svoje kuće i stanove.

Ipak, ističe da ima jedan deo koji nedostaje i na kojem mora mnogo više da se radi.

"Ako nekom izgradimo kuću i on uđe sa svojom porodicom u svoju kuću ili svoj stan, a nema zaposlenje, kako će da plati struju, pa kako će da plati vodu, pa kako će da živi i izdržava svoju porodicu. Znači, mislim da u tom delu moramo mnogo više da radimo", poručila je Mihajlovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво