Organizovan skrining mamografom - put ka smanjenju broja obolelih od raka dojke

U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a u Srbiji će svaka 12 žena tokom života oboleti od te teške bolesti, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50-69 godina, još uvek se vrlo malo žena odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje.

Zbog nedostupnosti mamografije, prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je ove godine kupila pokretni mamograf.

Cilj projekta je bio, da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

Za tri meseca, u tri opštine pregledane su 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji.

Nažalost, kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto i sprovedeno lečenje.

Zbog toga je Pokrajinska vlada za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se u što kraćem vremenskom periodu, što većem broju žena, koje imaju preko 40 godina omogući taj važan dijagnostički pregled.

U znak podrške, a u susret Svetskom danu borbe protiv raka dojke od kojeg u našoj zemlji godišnje umre 1600 žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

broj komentara 0 pošalji komentar