Vakcina protiv gripa – jedina mera za izbegavanje mogućih komplikacija

Stiglo je vreme kada haraju virusi. U poslednje tri nedelje, respiratorne infekcije oborile su oko dve hiljade građana. Vakcina protiv gripa stigla je u domove zdravlja stigla je pre osam dana.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović za RTS kaže da je oko 290.000 doza vakcine protiv gripa nabavljeno za teritoriju cele Srbije.

"Zainteresovanost građana za imunizaciju je jako velika, što je veoma dobro. Vakcina je dostupna na svim vakcinalnim punktovima i u svim domovima zdravlja. Prva nedelja je prošla veoma efikasno", izjavila je Jovanovićeva.

Navela je da je odziv odličan, kao i ranijih godina.

"Mi smo prethodne godine radili na promovisanju vakcinacije kao jedine zaštitne mere koja sigurno dovodi do izbegavanja komplikacija", rekla je Jovanovićeva.

Vakcinu treba da prime sve osobe starije od šest meseci ukoliko boluju od određenih hroničnih bolesti.

"Svuda gde postoje hronična stanja i kompromitovani imuni sistem - to su indikacije za vakcinaciju", istakla je direktorka "Batuta".

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 16. nov 2019, 23:33) - Nenad [neregistrovani]

Kako do vakcine

Ja sam čekao 2 sata da dobijem nalog od izabranog doktora u zdravstvenoj stanici koji važi samo 2 dana. Kada sam došao u dom zdravlja vakcina više nije bilo i ne znaju kad će biti. Hoću da je kupim ali ih ni u apoteci nema. Baš čudno kako su ( i kome) otišle tolike vakcine. Nadam se samo da su te vakcine ipak rizične grupe dobile.

(četvrtak, 31. okt 2019, 13:28) - Sara [neregistrovani]

nP

Pa nije bas tako - Dom zdravlja radi od jutra do večeri - ja sam se juce popodne vakcinisala bez problema i bez zakazivanja (čekala sam 30ak min ukupno) u SZ Stari grad

(sreda, 23. okt 2019, 09:36) - Bob [neregistrovani]

Problem

Najveci je problem, sto da bih se vakcinisao protiv gripa, je taj, sto treba da otsustvujem sa posla ( a svi mi koji radimo kod privatnika znamo koliko je problem dobiti radnim danom slobodan dan). Moram da zakazem pregled kod lekara, pa i tada moram da cekam par sati, pa tek onda da idem na vakcinisanje.