Da li je u Beogradu najzagađeniji vazduh na svetu

Prema podacima sa jednog stranog sajta, Beograd je juče bio najzagađeniji grad na planeti, dok merni aparati naše Agencije pokazuju sasvim drugačije vrednosti. Prema rečima domaćih stručnjaka, kvalitet vazduha u srpskoj prestonici je varirao tokom dana od prihvatljivog do jako zagađenog.

Tokom dana gotovo da nije bilo dela Beograda za koji se moglo reći da je kvalitet vazduha dobar. Na starom gradu kvalitet vazduha je varirao iz sata u sat. U jednom trenutku je bio zagađen, ali samo nakon dva sata bio je jako zagađen.

Stručnjaci navode da je jedan od razloga jakog zagađenja vazduha intezitet saobraćaja u gradu, ali i meteorološke prilike – hladne noći i topli dani, ali i to da su vlasnici pojedinih objekata počeli da greju svoje kuće.

Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje navodi da ne postoji jasna metodologija za rangiranje gradova po kvalitetu vazduha u realnom vremenu. 

"To bi se možda moglo uraditi na godišnjem nivou. Sa druge strane nije poznata ni metodologija po kojoj oni to rade, način na koji obrađuju podatke, kategorije kojima se koriste kako bi ocenili kvalitet vazduha, kao ni sam izvor podataka", dodaje Šoštarić.

Direktor agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović naveo je za RTS da je upoznat sa podacima koji je objavio strani sajt, ali da građani ne treba da veruje tim podacima, jer se oni, kako kaže, razlikuju i od podataka koje objavljuje Evropska komisija za merenje kvaliteta vazduha.

Preporuka je da građani slušaju upozorenja i preporuke zvaničnih državnih ustanova.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво