"Lajk" generaciji novac nije merilo uspeha

Većina mladih u Srbiji ne misli da je novac merilo uspeha i više ceni ugled i čast od materijalnog statusa. Čak 93 odsto je zadovoljno svojim izgledom i ne žudi za estetskim korekcijama. To su samo neki od rezultata istraživanja o generaciji rođenoj između 2000. i 2013. koje su radili IPSOS Stratedžik marketing i Dajrekt medija.

Direktor istraživanja u IPSOS Stratedžik marketing Dejan Radosavljević kaže za magazin Radio Beograda da se ne može generalizovati cela jedna generacija, ali da se mogu uzdrmati neke rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima.

"To je posebno važno ako se ima u vidu da se mladima često zamera da su im uzori starlete i kvaziidoli, da im je jedino važno da imaju skupu garderobu i dobre mobilne telefone", navodi Radosavljević.

Prema njegovim rečima, još jedan zanimljiv podatak iz istraživanja je da gotovo 48 odsto pripadnika takozvane "lajk" generacije idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, zatim u svom neposrednom okruženju.

Od istorijskih ličnosti, najviše njih navodi Nikolu Teslu kao uzora, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika kojima se dive nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Praseta, Ilona Maska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović i Arijanu Grande.

Većina ispitanika za ponovno uvođenje vojnog roka

Šezdeset i jedan odsto ispitanika podržava ideju ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a više od dve trećine anketiranih mladića ove uzrasne dobi iskazalo je spremnost da se odazove potencijalnoj vojnoj obavezi.

"Ono po čemu se ova generacija razlikuje od prethodnih jeste da je veoma zainteresovana za nove tehnologije, da ih dobro poznaje i da ozbiljno učestvuje u kreiranju njihovog sadržaja. Takođe je spremna da svakodnevno uči i da u budućnosti menja profesiju i radna mesta", ukazuje Radosavljević.

Za njih su društvene mreže i onlajn zajednica svojevrstan prozor u svet u kome se odlično snalaze.

"Interesovanja mladih su čudna starijim generacijama, isto onoliko koliko su prethodnim bili oni čudni i morali bi da pokažemo mnogo više razumevanja za njihove potrebe ukoliko želimo da imamo bolju komunikaciju", smatra Radosavljević.

Istraživanje o "lajk" generaciji je sprovedeno tokom 2019. godine na uzorku od 1.200 ispitanika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво