Vraća se sjaj užičkog Starog grada

Na putu ka moru i planinama, turisti svakodnevno samo prolaze kraj zidina užičkog Starog grada. Želja i namera Užičana je da ih dovedu na tvrđavu koja će u narednim godinama vratiti deo svog nekadašnjeg sjaja i izgleda.

Užički Stari grad, srednjovekovna tvrđava smeštena na kamenoj hridi iznad reke Đetinje, za vojske stolećima teško osvojiva, oduvek je budila znatiželju putnika koji su kraj nje prohodili.

Vek i po pošto je voljom velikih sila srušen i osuđen na zaborav,  Stari grad očekuje obnova i to najpre gornjeg, najvišeg dela.

"Rekonstrukcijom najstarijeg dela užičkog grada, koji je iz druge polovine 14. veka i koji je pripadao velikom magnatu srpskog carstva Nikoli Altomanoviću, počinje rekonstrukcija i revitalizacija ove tvrđave", kaže Marko Popović iz Instituta za arheologiju.

Kao osnov za obnovu, biće korišćena dokumentacija iz 1737. godine iz bečkih arhiva, kada je grad još bio celovit.

Obnova gornjeg grada podrazumeva obnovu zidova tvrđave i glavne kule koja je po svom položaju dominirala i tvrđavom i okolinom.

U sledećim fazama predviđena je konzervacija srednjeg i donjeg grada i istraživanje vodene kule, a uz to i gradnja pešačkog mosta koji bi podnožje grada povezao sa Zlatiborskim putem.

"Verujemo da ćemo tokom naredne godine obezbediti novac i uslove za početak radova na pešačkom mostu dugom 113 metara koji je i sam atrakcija", ističe gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Sredstva za obnovu tvrđave obezbedili su ministarstva turizma i kulture i Grad Užice.

Čeka se još da stignu neimari i počne gradnja kule i bedema, a po završetku da što češće svraćaju i turisti koji sada Stari grad vide tek izdaleka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво