"Ima da nas ima" – roditelji sa troje i više dece o borbi protiv bele kuge

U organizaciji Pokreta za decu "Tri plus", opštine i predškolske ustanove u Požegi održan je skup roditelja sa troje i više dece pod nazivom "Ima da nas ima". Državne podsticajne mere daju pozitivne rezultate, tvrde roditelji, a dalji programi podrške lokalnim zajednicama doprineli bi borbi protiv bele kuge.

Porodica Andrić iz Požege kaže da se slogom u kući gradi porodica, a uz decu stvara budućnost ne samo lokalne zajednice, već i države.

 

"Petoro, trenutno i šesto, Bože zdravlja što kažu, krajem decembra je termin. Što se tiče organizacije, tu je supruga, tu sam ja. Znači ja sam prepodne na poslu, supruga je ceo dan sa njima", ističe stariji vodnik Milija Andrić.

U višečlanim porodicama deca se uz organizaciju života uče i većoj odgovornosti.

"Jeste zanimljivo za društvo, ali mora više učenje, zato što nam tata radi u vojsci, a mi idemo u školu".

"Imamo između stodvadesetoro i stotridesetoro dece u ovom trenutku, koje su treće ili četvrto dete u porodici", kaže direktorka PU "Olga Jovičić Rita" Snežana Šljivić.

Uspehu populacione politike doprinosi i podrška lokalne zajednice.

"Umanjenje poreza, besplatan vrtić za porodice sa troje i više dece, treniranje u svim sportskim klubovima, besplatno parkiranje, prevencija u domu zdravlja", kaže Đorđe Nikitović, predsednik Opštine Požega.

U borbi protiv bele kuge državne mere daju pozitivne rezultate, kažu iz Pokreta za decu "Tri plus".

"Podsticajne mere, ovo sto evra i sto pedeset evra za četvrto dete i za treće, to su dale svoje rezultate i sada je oko 536 više rođenih nego prošle godine", navodi Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu "Tri plus".

Svadbe su vesnici novih beba, a za varošicu koja će biti raskršće auto-puteva za Beograd, Jadran i Sarajevo, Požežani se nadaju rastu populacije, a uz dalje podsticaje "ima da nas ima" širom Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar